Verloederd door het geld.

gaswinning-en-geldzaterdag 20 mei 2006 08:05

Mijn stad heeft een verleden, waar ze nooit iets van vertelt. Ze is betoverd door de liefde, en verloederd door het geld. Een gedeelte uit het nummer 'Mijn stad' van Stef Bos dat tijdens het schrijven bij me opkwam. Geen ander nummer beschrijft voor mij zo goed de macht van geld en bezit. Maar zet ook de duidelijke tegenstelling neer.

Verbazingwekkend dat het in de wereld alleen maar lijkt te draaien om geld. Als ChristenUnie politicus heb ik daar de nodige moeite mee. Toch denk ik dat het een opdracht is om op en goede manier om te gaan met dat wat je is toevertrouwd. Dat betekent dat je op bepaalde momenten keuzes maakt. Daaraan ontkom je niet. De eerste afweging die je moet maken is de volgende, wat zijn de uiteindelijke consequenties van de gemaakte keuze. Dat laat zich natuurlijk niet altijd voorspellen. Je ontkomt er dan ook niet aan dat je keuzes worden ingegeven door de waan van de dag of laat ik het wat politiek correcter zeggen. ‘Met de kennis van dat moment’.

Een deel van de inwoners van Kolham zal die laatste zin de afgelopen tijd vast wel eens door het hoofd zijn gegaan. Het volgende is namelijk het geval. De NAM is druk doende om de gaswinning in het Slochterveld ook in de toekomst veilig te stellen. Omdat de druk in het veld op termijn lager wordt zal er rond de winningputten een aantal technische veranderingen worden aangebracht. Om een lang en technisch verhaal kort te maken, er worden compressoren geplaatst. Dat betekent een toename van geluidsbelasting en een behoorlijke toename van verplaatsingen met zwaar materiaal. Logisch dat je je als inwoner zorgen maakt. Je gaat natuurlijk niet in een landelijke omgeving wonen om vervolgens te worden geconfronteerd met hoe dan ook een derving van woongenot. Zouden zij met de kennis van nu ook op de huidige woonplek zijn neergestreken? Ik ga de stukken er nog eens extra goed op na lezen en me ook proberen te verdiepen in de wat meer technische kant. Ik hoop daarbij iets te hebben aan de fysisch geografische kant van mijn studie. Maar ga ook na wat de effecten zijn van geluid en geluidsbelasting. Komende maandag is er een verdiepingsbijeenkomst in Kolham waar ik in ieder geval aanwezig zal zijn. Maar hoe dan ook, de plannen worden op rijksniveau bepaald en kunnen dus niet door een lagere overheid worden tegengehouden.

Gaswinning is belangrijk voor de portemonnee van minister Zalm, en daarmee ook voor de rest van het land. Dat laatste wordt door het Noorden zeker de laatste tijd sterk betwijfeld. Dinsdag wordt er dan ook een actiedag gehouden. Onder het motto ‘Hier trekken we de lijn’ wordt aangegeven dat wij ook bij de rest van Nederland horen. Die oproep is natuurlijk niet nieuw. In een motie van Arie Slob (Tweede kamerlid voor de ChristenUnie) heeft de Tweede Kamer haar steun aan het Noorden tot in ieder geval 2010. Via de website www.steunaanhetnoorden.nl en via kaarten is er eind 2004 ook al actie geweest.

Met de financiën van de gemeente lijkt het weer beter te gaan. De komende tijd zal ik daar wel eens verder op ingaan. Ook over de politieke keuzes daarin moeten we als fractie nog aan het werk.
Dat laat ik maar liggen voor de volgende week.

Niels Joostens
Reageren? njoostens@planet.nl

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht