Op de grens van oud naar nieuw.

pv-2013-2014vrijdag 27 december 2013 20:00

Het jaar 2013 zit er bijna op. Een bewogen jaar waarin veel is gebeurd. Zeker ook in politiek opzicht. We snelden van deelakkoord naar deelakkoord om het volgens Rutte, beste en naar mijn bescheiden mening slapste kabinet sinds de oorlog in de benen te houden.

Maar of verkiezingen de oplossing zouden zijn geweest? Ik vraag het me echt af. De vorige keer werd het een tweestrijd tussen twee partijen die elkaar nog bijna dezelfde dag lachend in de armen vielen. Dat ze daarmee ook zwaar door het ijs zakten werd door de beide partijen overigens categorisch ontkend. Nee, nieuwe verkiezingen lijken niet de oplossing. Want de extremen in het politiek landschap worden ook steeds scherper. Partijen zullen in ons systeem toch echt samen moeten werken. Kleinere partijen zorgen dan ook steeds vaker voor het stutten van de regering en daarmee voor het bestuurbaar houden van het land. Daar kregen we ook veel voor terug. Juist in het Noorden bleef werkgelegenheid behouden. Op zulke momenten ben ik blij met die vogel in de hand terwijl anderen met lege handen aan de kant blijven staan. Opportunisme lijkt in 2013 zelfs bij bestuurderspartijen te zijn ontdekt.

In Groningen hielden we ons druk bezig met de herindeling. Storend dat het daarbij vooral ging om de vraag wie de baas wordt en waar de gemeentelijke diensten komen te staan. De ChristenUnie is dan ook blij met een duidelijk aangepast raadsbesluit, waarin we de opties open houden om andere keuzes te maken. Wat mij betreft hadden we het afgelopen jaar meer aandacht moeten hebben voor de decentralisaties. Dat raakt burgers meer dan het verleggen van de grenslijntjes. Gelukkig kon ik me via cursussen en praktische handreikingen van de landelijke ChristenUnie al goed voorbereiden op wat ons staat te wachten. Die kennis komt in de toekomst nog goed van pas.

En dan hadden we natuurlijk ook meer dan eerder te maken met de nadelige gevolgen van de aardgaswinning. Er is stevig ingezet maar een oplossing lijkt nog niet in zicht. En als er één partij is die wat heeft uit te leggen dan is het de Partij van de Arbeid. Woordvoerder Vos had bij zijn bezoeken iets teveel beloofd en liet de Groningers. Dus bleef het bij mooie woorden terwijl er later ook zonder problemen werd gedraaid ten aanzien van schaliegas standpunt. 

In het nieuwe jaar 2014 gaan we naar de stembus. Eerst voor de gemeenteraadsverkiezingen, misschien wel voor het laatst in de huidige gemeente Slochteren. De ChristenUnie komt met een mooie lijst, waarop kandidaten staan die een stevige basis hebben in voor de ChristenUnie belangrijke onderwerpen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. De campagne gaat straks weer beginnen. Dan gaat het er om een goed verhaal te hebben. En met het door de leden vastgestelde verkiezingsprogramma ben ik er van overtuigd dat we dat absoluut hebben. Want ook in 2014 geldt; duidelijk, eerlijk, echt: ChristenUnie! Er is echt iets te kiezen.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht