3D’s in de knel door 1H?

risicojongeren grootzaterdag 12 oktober 2013 18:00

Gemeenten krijgen er taken bij. Dat is mooi vanuit het idee dat de gemeente de eerste overheid is en daarmee dichter bij de burgers staat. Dus gaan de AWBZ, Jeugdzorg en participatie naar de gemeenten. Die krijgen de mogelijkheid om lokaal te kijken naar wat mogelijk is. Dat goed kijken is ook wel nodig want het geleverde budget is verre van toereikend.

Zo worden gemeenten opgezadeld met problemen die de rijksoverheid niet op kan lossen. Is dat erg? Dat valt nog te bezien. Vergelijk het met de uitvoering van de WMO die eerder naar de gemeenten is gegaan. De aanvankelijke koudwatervrees bleek niet nodigen en gemeenten hebben vaak hoge scores als het gaat om de klanttevredenheid. Zorg dichter bij de burgers leggen en hun netwerk betrekken bij het komen tot een oplossing kan betere resultaten geven.

Toch hebben de drie decentralisaties ook één grote tegenstander; de herindeling die, vreemd genoeg, juist nodig zou zijn om de nieuwe taken goed op te kunnen vangen.

Colleges lijken zich blind te staren op wat daar allemaal voor moet gebeuren. De horizon van die herindeling is trouwens een stuk verder weg dan de komende nieuwe taken. Vanuit het idee first things first zou ik graag zien dat we ons drukker maakten om de zorg aan kwetsbare burgers en minder om de vraag wie straks belangrijker is dan de ander. Het wedstrijdje wie het verst kan plassen moeten de burgemeesters daarna maar eens gaan houden.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht