2013.

2013woensdag 02 januari 2013 20:30

Het laatste volledige kalenderjaar van deze raadsperiode is begonnen. En daarmee is het ook het enige echte politieke jaar, want de ervaring leert dat die laatste maanden voor de verkiezingen vooral aan de campagne wordt besteed.

De tijd om terug te blikken hebben we de afgelopen week al voldoende gehad. Het politieke jaar, het sport jaar, de overledenen van 2012 en alle andere gedenkwaardige momenten hebben allemaal een plek gekregen in een van de vele jaaroverzichten.  Tijd dus om vooruit te kijken!

2013 wordt het jaar waarin gemeenten hopelijk de duidelijkheid krijgen over alle nieuwe taken. Wat komt er nu wel en wat komt er nu niet naar gemeenten toe. Maar ook hoe zelfstandig zijn gemeenten straks nog. Als het aan de PvdA en de VVD ligt schalen we flink op en hebben we straks nog drie of vier gemeenten in de huidige provincie. De aangekondigde taak jeugdzorg komt in elk geval later, maar veel andere decentralisaties zijn al opgenomen in de financiële onderbouwingen van de departementen. Er zal dus hard worden gewerkt om al die miljarden aan bezuinigingen te kunnen realiseren.

Zelf ben ik er nog niet echt van overtuigd dat schaalvergroting echt zoveel voordelen oplevert. Als ik kijk hoe de afgelopen jaren privatiseringen hebben gezorgd voor een prijsopdrijvend effect dan zijn de uitkomsten van de commissie Kuiper (Eerste Kamerlid ChristenUnie) niet echt verbazingwekkend. Veel privatiseringen hebben niet gebracht wat was voorspeld.

De ChristenUnie wil ook wel eens weten hoe inwoners van Slochteren denken over een gemeentelijke herindeling. Het wordt trouwens ook de hoogste tijd om het daar eens over te hebben. Zeker omdat de D66 gedeputeerde van Groningen er zijn levenswerk van lijkt te maken om het aantal gemeenten in onze provincie flink terug te snoeien. Geen enkele partij heeft er in het verkiezingsprogramma iets over opgenomen.

2013 wordt ook het jaar waarin ik graag weer eens een echte lange termijn agenda zou zien op alle onderdelen van het gemeentelijk beleid zodat er meer tijd en ruimte is aan fracties om met eigen initiatieven te komen. Ook daarbij is duidelijkheid van Den Haag van groot belang. Nu blijft alles nog erg in de lucht hangen. Het gevolg zal zijn dat de klap des te harder zal zijn bij de landing.

Kortom ook 2013 wordt een politiek interessant jaar!

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht