Werken aan de toekomst?

maandag 09 april 2012 09:30

Decentralisaties beogen efficiency. Maar wat betekent dat voor mensen die geen directe invloed hebben op de keuzes die hen wel raken. Deze week worden we op donderdag bij gepraat over de decentralisaties. Hoe het er uit komt te zien blijft gissen. Dat het voor mensen grote gevolgen kan hebben is wel zeker.

Donderdag 12 april 2012.

“Kansen, kansen, kansen.” na een avond, waarin ik over de decentralisaties helemaal niets nieuws heb gehoord, is dat wel blijven hangen. Want zo wordt ons vermeld de gemeenten hebben de kansen voor het oprapen wanneer ze straks de AWBZ, jeugdzorg en de Wet Werken naar Vermogen uit mogen voeren.

Ik vond het een misplaatste en mislukte manier om slecht nieuws toch nog leuk te verpakken. Gemiddeld zal er een efficiencykorting van een procentje of tien worden toegepast terwijl de vraag door vergrijzing en economisch slecht weer alleen maar toe zal nemen. Kortom het wordt straks een onmogelijkheid om al die openeindregelingen te kunnen betalen.

Kans-denken is zo’n drie of vier jaar geleden ineens een hot item geworden, na het out of the box, waren bedenkers van dure cursussen en trainingen weer eens toe aan wat nieuws. Leuk geprobeerd, maar soms moet je ook reëel kijken naar de onmogelijkheden. Stel nu dat je in de nieuwe Wajong terecht komt. Dan zit je voor de rest van je leven mooi achter de geraniums. Ga je tegen die personen roepen dat er kansen zijn? Lijkt me niet, en dat weten ze helaas zelf goed genoeg. Het hele participeren lijkt niet meer belangrijk. Wat dat betreft heeft kansdenken wel iets weg van Holland Casino. Je kunt er erg rijk mee worden maar de kans dat je met lege handen en een nog legere portemonnee naar huis gaat is vele malen groter.

Benieuwd wat we straks aan beleidsnotities voorgeschoteld krijgen. En benieuwd of het college dan ook nog steeds spreekt van kansen. Of zijn ze zo eerlijk dat ze ook willen denken in onmogelijkheden?

Dinsdag 10 april 2012.

De dag begint met technische storingen die gelukkig weer snel te herstellen zijn. Computers zijn handig maar dan moeten ze het wel doen. Als alles eenmaal loopt is het toch een ideale uitvinding. Om voorbereid te zijn op donderdag heb ik de verwachtingen van Trio over de gevolgen van de invoering van de Wet Werken naar Vermogen (WWnV) er maar weer eens bij gepakt. De gemeente Slochteren zal fors moeten bijdragen wanneer de doelstelling overeind blijven. Voor de medewerkers zullen het spannende tijden zijn. Wie op de wachtlijst staat gaat in elk geval een spannende toekomst tegemoet. Voor elke vier mensen die straks uitstromen, kan er maar één worden herplaatst. Jarenlang in de wacht zitten is voor niemand goed. Voor de nieuwe Wajongers en NUG-ers is de situatie ronduit schrijnend die worden gewoon opgegeven in het nieuwe systeem. Tegenwoordig draait het niet om je participatie maar om je loonwaarde. Dat getal is een percentage dat uitdrukt hoe goed je in staat bent je eigen boontjes te doppen. Wie beneden de 40% zit blijft beschut. Wie boven de 70% zit mag zelf werk gaan zoeken. Hoe dat getal wordt bepaald? Geen idee, maar dat hoop ik donderdag van de deskundigen te horen.

Raadslid Piet Offens blijkt helemaal niets te hebben begrepen van de motie die afgelopen donderdag met steun van zijn eigen partij is aangenomen. Het gaat niet om landelijke politiek, wel om de gevolgen van bepaalde maatregelen die uiteindelijk de gemeenten raken. Maar volgens mij is hij slim genoeg om het te begrijpen en is dit een vorm van verontwaardiging om de verontwaardiging.

Maandag 9 april 2012.

Aan alles komt een eind dus ook aan mijn lange weekend op Ameland. Na drie dagen opladen ben ik weer helemaal klaar voor de nieuwe week die er door de Tweede Paasdag ook nog eens ingekort uitziet. De nieuwe week heeft voldoende in zich om interessant te zijn. Vooral omdat ze ‘mijn’ onderwerpen breed aan de orde laten komen. Donderdag hebben we namelijk een bijeenkomst over de decentralisatietaken. De gemeente krijgt heel wat te verwerken en moet dat natuurlijk wel allemaal netjes en tijdig afhechten. Over dat laatste maak ik me, -volgens sommigen terecht, anderen zijn minder pessimistisch-, wel wat zorgen. De maatregelen hebben de nodige impact en het lijkt er nu teveel op dat we er erg vanaf het bureau naar kijken. Komende donderdag op dat punt dus het vervolg. Wordt vervolgd!

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht