What goes up, must come down!

rollercoastermaandag 21 maart 2011 08:30

Ooit hoorde ik iemand na een verloren voetbalwedstrijd zeggen; “Je moet af en toe verliezen, dat houdt je scherp en je geniet daarna weer meer van de smaak van de overwinning.” Dat vond ik wel een mooie. Het relativeert en dat is altijd goed. Dat geldt ook voor verkiezingsuitslagen, die waren voor de ChristenUnie op rij teleurstellend.

Blijkbaar hebben we landelijk en provinciaal niet duidelijk kunnen maken waar we voor staan en zijn we in het stemgeweld vermorzeld. Opvallend dat er dan altijd allerlei zelfbenoemde Maurice de Hondjes zijn die verklaringen kunnen geven.

Op het congres van de bestuurdersvereniging was het al niet anders. De ChristenUnie is te links werd er gezegd. En links is een vies woord. Nu bepaal ik mijn mening over zaken niet op het vlak links of recht. De ene keer ben ik het wel eens met de VVD, al staat de toon me vaak niet aan en de andere keer meer met de PvdA. Het hangt net even af van het onderwerp. Zorgen voor een ander is nu eenmaal wat anders dan zorgen voor jezelf. En ik vind dat er in de samenleving best beter om elkaar gedacht kan worden. Noemt iemand me dan links dan zal het me eerlijk gezegd een zorg zijn. Ik had het laatst nog met iemand over mijn bezoek aan Malawi, drie weken intensief met de lokale bevolking bouwen aan een school. Voor mij een lekker concreet doel. Maar niet voor deze beste man die weer over de bekende vishengel begon en zelfredzaamheid erg belangrijk vond. In dit geval was elk argument dat hij aanhaalde makkelijk te tackelen.

Wat me op het congres aansprak was de opmerking dat we eens op moeten houden om onszelf een etiketje op te plakken. Daar zijn we ware meesters in geworden. Stickeren kunnen we beter aan anderen overlaten. Waar het om gaat is een consistent verhaal. Volgens mij heeft de ChristenUnie dat! Praktisch handen en voeten geven aan de opdracht van Jezus Christus.Dat dit geen favoriet verhaal is maakt dan ook minder uit.  Paulus kan het vaak mooi zeggen en heeft  ook nog eens goed door hoe het werkt: 18 De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God. 19 Er staat namelijk geschreven: ‘Ik zal de wijsheid van de wijzen vernietigen, het verstand van de verstandigen zal ik tenietdoen.’ 20 Waar is de wijze, waar de schriftgeleerde, waar de redenaar van deze wereld? Heeft God de wijsheid van de wereld niet in dwaasheid veranderd? 21 Want zoals God in zijn wijsheid bepaalde, heeft de wereld hem niet door haar wijsheid gekend, en hij heeft besloten hen die geloven te redden door de dwaasheid van onze verkondiging. 22 De Joden vragen om wonderen en de Grieken zoeken wijsheid, 23 maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden aanstootgevend en voor heidenen dwaas. 24 Maar voor wie geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, is Christus Gods kracht en wijsheid, 25 want het dwaze van God is wijzer dan mensen, en het zwakke van God is sterker dan mensen. (1 Kor 1:18-25) Nu we in de tijd voor Pasen zitten is juist dit gedeelte mooi om aan vast te houden.

Zijn uitslagen dan niet belangrijk? Jawel, maar aan nakaarten heb je niet zoveel. En een helemaal helder beeld zul je waarschijnlijk toch niet krijgen. Wat volgens mij ook geldt is dat politiek vanuit een Bijbelse visie niet gaat om macht maar om dienen. Laten we net zoals de Engelsen realisme aan de dag leggen: “What goes up, must come down” Nu maar weer de weg omhoog zien te vinden, en het afgelopen weekend heb ik beloofd dat daarbij van mij een actieve bijdrage kan worden verwacht.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht