Repeteerwekker.

wekkermaandag 17 januari 2011 08:30

Je hebt ze overal. Partijen in gemeenteraden die blijven vervallen in Pavlov reacties. Zelf zullen ze dat altijd ontkennen. Hun gedragingen zijn goed te vergelijken met een repeteerwekker. Zo nu en dan en vaak op verwachte momenten gaat de blieper af.

Vrijdag 21 januari 2011.

Zelf ben ik niet zo’n protestganger. Dat is eigenlijk wel vreemd want op één van de belangrijkste onderdelen in mijn leven heb ik er alles mee te maken. Kerkelijk behoor ik tot een protestantse richting. Protesteren zou me dus niet vreemd moeten zijn. Misschien wreekt zich hier dat ik in het Rooms-Katholiek Ziekenhuis ben geboren. J De enige uitzondering, tot nu toe, was de dag waarop Paars besloot de euthanasie wetgeving door te voeren. Daarvoor wilde ik graag naar het Malieveld. Helaas heeft het niet geholpen en krijg ik na berichtgeving deze week over een levenseindekliniek de indruk dat we op dit gebied steeds verder afglijden naar een bedenkelijk niveau in ons denken over en handelen met het leven.

Geprotesteerd werd er vandaag in elk geval. Het beleid van het kabinet Rutte is te voortvarend op veel gebieden en investeert niet in de samenleving. Dat zal uiteindelijk problemen opleveren. Jammer dat de acties ook een wat vreemd karakter hebben gekregen door ingrijpen van de ME. Blijkbaar tot verbazing van een grote groep was de bijdrage van de ChristenUnie die was opvallend goed. Hoop dat ze daar straks aan denken wanneer ze het rode potlood hanteren en indirect de Eerste Kamer kiezen.

Tweets van de dag:

Roel Kuiper van de #CU was de enige die wat te melden had in dat debat. #studentenprotest #kenniscrisis (Diederik van Prooijen)

Mooi, waardig bezwaar van hoogleraar/senator Roel Kuiper (ChristenUnie) tegen bezuinigingen. #kenniscrisis @jesseklaver beetje populistisch. (Michiel Wal)

De bezuinigingen leiden tot een verdere ‘verschoolsing’ van de universiteit. @roel_kuiper slaat de spijker op de kop! (Teun-Pieter de Snoo)

En deze speciaal voor de Fiere Friezen:

In het Fries klinkt het altijd erger. RT @OmropFryslan Aardema (PVV) slacht arrestant http://t.co/s08SUk9 #slachtisslaat 

Donderdag 20 januari 2011.

De ene vergadering is voor mijn gevoel nog maar amper afgelopen of we zitten al weer in de volgende sessie. Aan de orde is de perspectiefwissel. Het aantal insprekers is niet zo heel erg groot, maar het signaal is duidelijk; van bezuinigingen wordt niemand vrolijk. Wel was er een groot verschil in de manier waarop de bijdragen uit de verf kwamen. De bibliotheek was tot in de puntjes voorbereid en onderbouwde met cijfers nut en noodzaak van een goede bibliotheekvoorziening. Maar had ook een aantal suggesties in de richting van de taakstelling.

Op het gebied van de sport was de inbreng van de VV Siddeburen duidelijk, het voorstel kan nooit door vrijwilligers worden opgevangen en zal kostenverhogend werken voor de leden. Een duidelijk verhaal, waarin de problematiek helder wordt geschetst.

Teleurgesteld was ik door de inbreng van het Platform Werk en Inkomen. Dit adviesorgaan van raad en college heb ik erg hoog en dat weer men heel erg goed. Er werden tussen de regels door en direct opmerkingen gemaakt waarin ik me niet herken. Ik heb zomaar de indruk dat het uiteindelijke voorstellen er wel eens heel anders uit konden zien.

Maar wat vooral weer eens duidelijk blijkt is dat er niets zo moeilijk is als zorgvuldige communicatie. Het geven van een persverklaring is mooi, maar heeft als nadeel dat je vervolgens de regie kwijt bent. Je valt dan ’s morgens bij de cappuccino van de ene in de andere verbazing als je de ochtendkrant en later de regiobladen doorleest. De reactie in Kolham over sluitingen van scholen kan ik dan ook goed begrijpen.

Aan de andere kant is het in het politieke proces bijna niet anders te doen. De gemeente kan moeilijk alle berichtgeving controleren op juistheid. Dat is ook niet haar taak en eigenlijk ook onwenselijk. Van het journaille mag je professionaliteit verwachten en zicht op de gevolgen van berichtgeving.

Ten aanzien van de scholen was wethouder Huizing naar aanleiding van mijn vragen hierover volstrekt helder. Op www.raadslochteren.nl kunt u de hele vergadering (her)beleven.

Tweets van de dag:

Morgen zal ik brief van Min. Opstelten vragen over #wikileaks #DEA. Vond reactie OM weinig overtuigend: "dit gebeurt in Ned niet." Zou het? (André Rouvoet, ChristenUnie TK fractievoorzitter en als oud lid van de onderzoekscommissie van Traa in de IRT affaire)

Woensdag 19 januari 2011.

Morgen hebben we een hoorzitting in de commissie financiën. Volgens mij is dit pas de tweede keer dat ik zoiets mee maak. We deden dat eerder bij de besluitvorming over Meerstad Midden. Redelijk uniek dus en als het net zo gaat als destijds dan hebben we een prima inhoudelijke avond. Nog weer eens door de perspectiefwissel dus. Volgens sommigen een ander woord voor domweg bezuinigen. Daarmee ben ik het niet eens, want het gaat ook om het oppakken van nieuwe verantwoordelijkheden en uitvoering geven aan beleid. De gemeente als eerste overheid vraagt een omslag in denken. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Dinsdag 18 januari 2011.

Een goed voornemen hebben we vanavond in elk geval weer in de pocket kunnen steken. We hebben namelijk een goed overleg gehad met de collega’s in Hoogezand-Sappemeer. Op veel gebieden hebben we met elkaar te maken. Daarom is het goed om de mogelijkheden die er zijn uit te buiten. Dat deden we achter de schermen al wel, maar daarin gaan we een paar slagen dieper. Wanneer we het hebben over het CJG, jeugdzorg en de overheveling van provincie naar gemeenten en alles op het brede palet van sociale zaken dan weten we elkaar te vinden. Ook hebben we door onze verschillende netwerken en opleidingen extra kennis die we in kunnen roepen. Want een jurist, een gemeenteambtenaar en iemand die van binnenuit de migranten kent is natuurlijk voor elke fractie een enorme verrijking. Ook een onderwerp als KAS komt dan ter sprake, mooi om even dieper op het onderwerp, aanleiding en andere factoren te praten. Zo breng je een beeld weer even terug tot de juiste proporties. Voor herhaling vatbaar dus, en de datum staat ook al weer genoteerd.

Tweets van de dag voor mij:

Goede doelen krijgen minst van PVV-stemmer. Stemmers op de ChristenUnie zijn het gulst. #VK #AD ChristenUnie-stemmers geven #uitovertuiging. (Erik van Dijk, Bestuurdersvereniging ChristenUnie na berichtgeving over stemgedrag en bereidheid om te geven)

Voorstel Esmé Wiegman voor noodfonds voor boeren en tuinders met schade door brand #Moerdijk, is verworpen door tegenstem CDA, VVD en PVV. (André Rouvoet, fractieleider van de ChristenUnie over wegstemmen van de motie die boeren en tuinders moest vrijwaren van de gevolgen van de brand die zij niet hebben veroorzaakt. NB kosten zouden worden verhaald op het bedrijf.) Nog steeds een kabinet waar rechts de vingers bij aflikt?

Maandag 17 januari 2011.

Verdwaasde blikken vandaag. Op mijn vraag wat er aan de hand is, krijg ik een voor mij nietszeggend antwoord; "Het is black Monday". So far so good. Maar wat dan nog?! Volgens mij is deze maandag niet anders dan de andere. De wekker gaat me weer veel te vroeg en de week begint altijd met een haast-je-rep-je om op tijd op de juiste bestemming te komen. Black Monday wordt ook wel bleu Monday genoemd en is volgens de wetenschappers statistisch de dag dat de iedereen een beetje wintermoe is en verlangd naar het voorjaar. Voor iedereen die kwetsbaar is voor dit soort vormen van massahysterie en geloof hecht aan dit soort onderzoeken heb ik een vervelende mededeling. We zijn een week te vroeg. Good old Wikipedia meldt namelijk dat bleu Monday pas de 24e wordt "gevierd". Sterkte dus met de voorbereiding daarop. 

Tweets van de dag voor mij:

Hernandez: PVV bestrijdt christenvervolging beter dan CU.. Welke partij 'applaudisseerde' toen Irakese christenen werden uitgezet? (Floris Spronk)

Meeste aangenomen moties (33) en amendementen (5), grootste ombuiging (40 milj). CU als meest effectieve fractie bij begrotingen. (Gert-Jan Segers, directeur WI ChristenUnie) naar aanleiding van berichtgeving hierover in de media.

Terugkijken en vooruit blikken.

In Slochteren wordt de repeteerwekkertactiek gehanteerd door de fractie van gemeentebelangen. Los van de persoonlijke aanvallen, waaraan ik me maar niet meer stoor, komt de kritiek vaak niet verder dan een traditioneel oppositioneel denken en handelen.

De perspectiefwissel zoals aangekondigd door het college, en inmiddels ook verstrekt, is natuurlijk een heerlijk instrument om als roeptoeter te fungeren. Want wat is het toch allemaal vervelend voor de burgers. En dat laatste is natuurlijk ook ontegenzeggelijk zo. Het beleid van de rijksoverheid vraagt ook van Slochteren een enorme inspanning. We kunnen dan ook wel blijven roepen dat het zo vervelend is, het wordt er niet minder vervelend om. Het gedrag is te vergelijken met iemand die in de regen blijft staan en maar herhaald dat hij daar zo nat van wordt.

Graag hoor ik bij de inhoudelijke besprekingen hoe het dan wel moet en welke reële structurele veranderingen er worden voorgesteld. Want zonder pijnlijke ingrepen is een bezuiniging van 3 miljoen niet te doen. Het heeft ook niet te maken met verkeerde keuzes in beleid van het college. Ik ben dan ook benieuwd wat er straks allemaal wordt voorgesteld. We zullen zien.

Deze week wordt er op donderdag gesproken over de perspectiefwissel, nog niet inhoudelijk, want het heeft het karakter van een inspraakavond.  Ik hoop op een goede avond en een oplossingsgerichte sfeer.

Voor het zo ver is hebben we als fractie eerst een overleg met de ChristenUnie fractie van Hoogezand-Sappemeer. Het is goed om zo nu en dan met elkaar te overleggen. Het gaat ten slotte om onze preferente samenwerkingspartner. En de ervaring leert dat er met onze collega’s prima samen te werken is.  

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht