Nait onder mien grond!

co2-opslagzaterdag 11 september 2010 12:00

Misschien ken je ze wel, de stripalbums van Van Nul tot Nu. De belangrijkste punten uit de Nederlandse geschiedenis worden er in het kort behandeld. In een van de plaatjes zie je een boer die er niet zoveel in ziet wanneer treinrails zijn land in tweeën delen.

Van mien laand af! Laat de tekenaar van de strip hem zeggen. Het stereotype beeld van de boer versus de zakenman, ofwel de tegenstelling tussen platteland en stad. Daar moest ik aan denken tot ik deze week een mail kreeg van de landelijke ChristenUnie met de vraag of er in mijn gemeente ook werd gediscussieerd over CO2-opvang. In een commentaar dat ik, op zoek naar informatie over beoogde CO2opslag, tegenkwam op het Internet werd veronderstelt dat de “boeren” in het Noorden niet zo moeten zeuren. Alleen al die stellingname deed mijn sympathie voor de mensen die de opslag niet zo zien zitten stijgen. Ik weet het, niet goed, maar ja Randstedelijk denken staat me altijd wat tegen.

Maar ik ben er nog niet helemaal 100% uit. Moet je CO2 nu wel of niet opslaan? Voor dit moment staat de pijl toch nog op negatief. De uitzending van Zembla over de beoogde opslag in Barendrecht maakt me nog niet erg gerust. Bovendien moeten we na decennia wingebied van gas nu opvulgebied van afvalstoffen worden, terwijl de emissie voor het grootste gedeelte niet door onze regionale energieconsumptie wordt veroorzaakt? Het lijkt me dat we daar toch wel iets over te zeggen hebben. Vreemd genoeg hebben we dat over het aardgas nooit gehad. Volgens een van de figuren die Frank Westerman in zijn boek “De Graanrepubliek” aan het woord laat, is dat laatste de schuld van Napoleon. Hij bepaalde namelijk dat alles dat beneden de 10 meter in de ondergrond zit toevalt aan de staat. Vraag is of dat ook geldt voor alles wat je er weer onderstopt. Tot de discussie in Slochteren wordt gevoerd hebben we denk ik nog wel even te gaan. Volgens mij hebben we geen leeg veldje en kan “Slochteren” zeker nog wel een behoorlijk aantal jaartjes mee. Voorlopig geldt alleen al daarom; nait onder mien grond!

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht