Dit is de dag

zmdwdvzmaandag 07 september 2009 08:30

Week 37

Vrijdag 11 september 2009.

9/11 dus ongetwijfeld ook vandaag weer de inmiddels bekende beelden. De opmaat voor invallen in het Midden Oosten en Afganisthan. Hoe "kleine" gebeurtenissen hetwereldtoneel voor een groot gedeelte van de nabije geschiedenis en toekomst kunnen bepalen is hier goed te zien. Ik ben er vandaag verder niet teveel mee bezig geweest. Er was nog wat ruimte om de afgelopen vergadering in hoofdlijnen te omschrijven. Want het is belangrijk om zoveel mogelijk transparant te zijn in wat je doet. Website, weblog en twitter zijn daarbij de belagrijkste instrumenten die we als ChristenUnie in Slochteren gebruiken

Donderdag 10 september 2009.

De kop is er weer af. En hoe, want wie me vooraf had  verteld dat we tot een uur of 10 aan het vergaderen zouden zijn  had ik met de nodige twijfel aangekeken. Want gelet op de agenda was dat denk ik niet nodig geweest.

De tijd is voornamelijk gaan zitten in de beide informatiesessies over Crisis Groningen (veiligheidsregio’s)  en het Centrum voor Jeugd en Gezin. (CJG) Vooral bij dat laatste had ik de nodige vragen. Mijn idee dat we hier als gemeente niet erg voorop lopen is er niet door veranderd. Er wordt al wel geel erg voorgesorteerd op de manier waarop we dit als Slochteren in zullen richten. Daar zou ik graag een wat uitgebreidere discussie over willen voeren. Is een keuze voor inrichting ingegeven op het schaalniveau van een gemeente of kunnen en willen we meer doen? Wanneer de vijf wettelijk voorgeschreven uitvoerpunten voldoende worden afgedekt ben ik al voorzichtig tevreden. De praktijk moet uitwijzen wat uiteindelijk werkbaar en effect heeft.

De agendapunten van de commissie BMR waren verder niet zo heel spectaculair. Aanpassingen van de basisadministratie die een betere veiligheid en gemak beogen zijn natuurlijk nooit verkeerd. Ook hier een ambtelijke toelichting op een tekst die naar mijn idee duidelijk genoeg was.

De visie Siddeburen die in het voorjaar al eerder is besproken leverde weinig vragen en opmerkingen op. Na de mogelijkheid een visie in te dienen zijn er kleine aanpassingen geweest. De zienswijzen zijn als samenvatting meegenomen in de bijlage.

In de commissie LWZ was de BWR aan de orde. Belangrijk daarbij waren de veronderstelde voordelen van een op elkaar afgestemde samenwerking. Dat moet op termijn de bijdrage van de participerende gemeenten verkleinen en doen afnemen tot nihil.

Dat daarover de nodige scepsis is was natuurlijk te verwachten. Er wordt namelijk ook al jaren geprobeerd om de bijdrage in het tekort te verkleinen. Gezien het doel vind ik een bijdrage helemaal geen weggegooid geld. Maar natuurlijk moet er alles aan worden gedaan om een tekort zo klein mogelijk te maken.

De opmerking waar ik even vreemd van opkeek kwam van het CDA. Zij vroegen namelijk of deze begroting ook wordt verwerkt in onze eigen begroting. Lijkt mij een overbodige vraag, want dat lijkt me een belangrijke vereiste. Op welk ander cijfer zou je dan je begroting moeten samenstellen? Beetje vreemd lijkt me. O, ja BWR we hebben wel gezegd dat jullie moeten streven naar……maar we hebben alvast extra geld voor jullie apart gezet. De vraag viel kortom in de categorie overbodige vragen. –zeker voor een oud-wethouder financiën .-

Na afloop van de vergadering heb ik nog even nagepraat over het onderwerp jeugdparticipatie. De afgelopen week heb ik aardig wat ergernis opgebouwd over de ogenschijnlijk makkelijke manier waarop er niet aan afspraken wordt gehouden. Een punt waar ik ook echt maar eens een Punt van ga maken.

Woensdag 9 september 2009.

Weer een magische datum. Ik zag dan ook heel wat bruidjes in de Noordzee op het journaal. Wat het precies met elkaar te maken had kreeg ik niet mee, maar dat het alles te maken had met de 9e van de 9e in 2009 was wel duidelijk.

De rubriek ingezonden in ’t Bokkeblad begint een beetje een propagandamiddel te worden van de verschillende politieke partijen. Vorige week een stukje van de PvdA en dit keer opnieuw een stukje van Gemeentebelangen. Is een keuze, maar of je op deze manier moet werken vraag ik me af. Doel en boodschap zijn soms niet hetzelfde en dat geldt ook voor de inhoud van deze ingezondens.

Ondertussen druppelen de aanmeldingen voor het ‘jeugdevenement’ binnen. De oproep op de voorkant van ’t Bokkeblad lijkt wat vreemd, maar ik merkte vandaag dat het toverwoord toch echt patat was. Da’s dus wel een effectieve manier.

Dinsdag 8 september 2009

Voor het eerst na de zomer hebben we weer fractievergadering. Die verloopt in goede sfeer en heeft naast de verschillende onderwerpen op de agenda ook altijd een aantal andere vaste rubrieken. Sinds kort is het onderdeel verkiezingen daar één van. Voor je het weet is het namelijk weer zover en moeten we natuurlijk ook als ChristenUnie weer een goed programma hebben. Nu heb ik over dat laatste geen enkele twijfel. Het programma dat er komt zit goed in elkaar en heeft alles in zich om Slochteren verder te ontwikkelen in de periode 2010-2014. Ook het bestuur heeft haar werkzaamheden helemaal ingericht op de aanstaande verkiezingen en heeft een extra vergadering belegd om alle tijd te hebben. Dat lijkt me een goede zaak.

Voor ik me een aantal uren met de fractie op de stukken stort is er eerst nog een overleg met fractievoorzitters. Door afwezigheid van Gerrit ben ik daar nu bij. We hebben het over het aanstaande vertrek van griffier Pieter naar de gemeente Oldambt. Voor Slochteren zijn er daarna verschillende opties die nu aan de orde zijn geweest. De bindingsavond met de brandweer mis ik helaas wel. Ik besef dat je niet overal bij kunt zijn, maar juist deze avond is erg boeiend en ook niet onbelangrijk gezellig.

Maandag 7 september 2009.

Wie 's morgens naar de radio luistert heeft het vast wel eens gehoord. Het programma "Dit is de dag" op Radio 1. Goed programma, met leuke afwisseling en voldoende diepgang om te blijven luisteren. Agnes Kant was er laatst gast en heeft maar weer eens duidelijk gemaakt waarom christenen niets bij de SP te zoeken hebben. Alle orthodoxe vormen van onderwijs remmen volgens haar de integratie. Nu ben ik inmiddels wel gewend aan de gedachte dat het christelijk onderwijs haar bestaansrecht zal moeten verdedigen, omdat de islamitische scholen die op grond van hetzelfde wetsartikel scholen stichten er te vaak een zootje van maken. Maar de uitspraak dat een orthodox christelijke school de integratie belemmert gaat mij veel te ver. Sterker nog het klopt niet. Je kunt niet met droge ogen vol blijven houden dat inwoners van pak-hem-weg een deel van de Biblebelt afzijdig staan van de Nederlandse samenleving. Ook deze groep levert wetenschappers, industriëlen en ondernemers. En het beeld van volksgerichten is toch echt een achterhaald vooroorlogs beeld, dat helaas door sommigen wordt gekoesterd. Toen de ChristenUnie in de regering kwam werd er zelfs gesproken over de poldertaliban. Da's domme rechtse praat van mensen die eerst eens de moeite zouden moeten doen om van hun eigen ivoren toren af te dalen. Dan ziet de wereld er in een keer heel anders uit. De ChristenUnie heeft de taak de vrijheid van onderwijs te verdedigen en te beschermen. Dat laatste is meer dan ooit nodig.

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Dit is de dag'

Johan Hamster
Geplaatst op: 10-09-2009 07:46 Quote
Hé Niels, je hebt helemaal gelijk wat betreft dat onderwijs (en de rest ook natuurlijk). Succes en zegen met alle bezigheden gewenst, in het bijzonder met het oog op de verkiezingen!

Akash Singh
Geplaatst op: 08-03-2016 11:39 Quote
Akash Singh
Geplaatst op: 08-03-2016 11:40 Quote
Suraj Baba
Geplaatst op: 26-03-2016 12:18 Quote
Suraj Baba
Geplaatst op: 26-03-2016 12:19 Quote
Suraj Baba
Geplaatst op: 26-03-2016 12:19 Quote
Suraj Baba
Geplaatst op: 26-03-2016 12:19 Quote
Nieuw bericht