Éirinn go Brách

IRL cashel keltisch kruiswoensdag 29 april 2009 08:30

Week 18 in Ierland en Nederland

Donderdag 30 april 2009.

Koninginnedag betekent braderie in Sappemeer en ook de ChristenUnie is van de partij. Omdat er ook veel inwoners van de gemeente Slochteren op bezoek komen ben ik er dit jaar ook bij. De samenwerking met de ChristenUnie in Hoogezand is prima en dit is er een van de momenten waarop dat zichtbaar wordt. Een impressie van de braderie vindt u dan ook op de website van de ChristenUnie in Hoogezand-Sappemeer. Op de braderie dringt langzaam het trieste nieuws door dat er in Apeldoorn een ernstig ongeluk is gebeurt. Omdat iedere nieuwe bezoeker wel weer iets nieuws te melden heeft krijgen we erg veel tegenstrijdige en verschillende informatie. De beelden die ik laten zie zijn inderdaad schokkend.

Woensdag 29 april 2009.

Typisch Iers weer vanmorgen en da's wel jammer want het is alweer de laatste dag in Ierland. Ik heb namelijk al lang tevoren beloofd aanwezig te zijn op de Koninginnedagbraderie in Sappemeer. En wat je belooft hoor je ook te doen. Omdat ik nog de ochtend heb duik ik de boekwinkel in om een aantal atlassen en geografie boeken aan te schaffen. Daarna in de Airlink door de nieuwe tunnel en voor ik het weet sta ik alweer op Dublin Airport. Inchecken gaat hier altijd supersnel en 10 minuten na aankomst ben ik al door de douane en is het tijd voor een kopje koffie en een krantje. De koppen gaan ook hier over de swine flu en op verschillende borden wordt gewaarschuwd voor de gevaren. Mijn vliegtuig staat naast een vliegtuig uit London Heatrow en er wordt serieus werk gemaakt van controle en een uitgebreide voorlichting. Na het boarden is het nog even wachten op een aantal landende en stijgende vliegtuigen en kan het luchtruim worden gekozen. Mooi zicht over Dublin en de Midlands van het Verenigd Koninkrijk. Ruim op tijd landen we op Schiphol, uitchecken en ophalen van de bagage gaat lekker vlot. Nog even een kaartje voor de trein halen en het laatste stukje van de reis kan beginnen.

Dinsdag 28 april 2009.

De trein naar Dublin vertrekt pas laat op de ochtend dus eindelijk ook de tijd om een beetje bij te slapen. In een vreemde omgeving lukt dat bij mij altijd minder goed. De treinplaatsen zijn al gereserveerd. Wat dat betreft is reizen met het openbaar vervoer een verademing als je dat vergelijkt met de drukte in Nederland. Als er geen zitplaats is moet je de volgende trein nemen. Boven de ramen staan netjes de namen van de personen die hebben gereserveerd. Orde en netheid lijken in Ierland meer vanzelfsprekend dan hier. Misschien heeft dat ook te maken met de forse straffen die staan op overtreding. Dat levert ook humoristische borden op. Mooi voorbeeld daarvan is de afbeelding hieronder.

 
Ruim de poep op of betaal €150 of maximaal €3000

Maandag 27 april 2009.

De zon gaat mooi op boven de baai van Tramore een plaats aan de oceaan even ten zuiden van de stad Waterford. Vandaag brengen we een bezoek aan het bekende Rock of Cashel. Op een verhoging in het landschap is hier een prachtig kasteel met een eeuwenoude kerk gebouwd. De bouwwerken imponeren en zijn vanuit de wijde omgeving al te zien. Zelfs nu ze door de eeuwen heen in verval zijn geraakt geven ze me nog een idee van de bouwkunst in vroeger tijden. Zonder al te veel hulpmiddelen dit soort bouwwerken neerzetten is bewonderenswaardig. Ook de dichtbij gelegen abdij is een knap staaltje van bouwkunst.

Kasteel en kerk op de Rock of Cashel.
Hore abbey ruïne van de kloosterkerk.
Cahir castle.

 

 

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht