Cijfertjes.

cijfers-jaarrekeningmaandag 12 mei 2008 08:30

Week 20 per dag.

Niels Joostens

Vrijdag 16 mei 2008.

Houthakken kan best een gevaarlijk werkje zijn. Voor je het weet heb je de bijl op de verkeerde plekken staan. Naast bloederige drama's geeft het ook verder een hoop ellende en misschien wel blijvende schade. Gisteren werd er ook flink gehakt in de commissievergadering. Volkomen onnodig want daarmee kwam de eigenlijke boodschap denk ik niet eens meer door. Ik heb de beschuldigingen, commentaren en verwijten goed tot me genomen en heb aangekondigd het brandhout aan te zullen steken. Volgens mij heb ik daar meer dan voldoende reden toe. Maar ik heb in elk geval al de eer om voor een weblogtitel te hebben gezorgd. Inhoudelijk is er nog niet veel veranderd, misschien moeten we daarom eerst het louterende vuur nog maar even afwachten. Maar ook spelen met vuur kan levensgevaarlijk zijn.

Donderdag 15 mei 2008.

Met een goed resultaat en een goedkeurende verklaring van de accountant kun je als college voor de dag komen dacht ik. Maar ja, ik denk wel vaker dat je iets wat goed is ook gewoon zo mag noemen. Misschien is dat wel beroepsdeformatie. Positief stimuleren werkt volgens mij altijd nog het beste. En ook wanneer je denkt dat het beter anders kan, roep je niet direct. "Dat is fout of slecht." Volgens mij geldt dat ook in de politiek. Ten minste die illusie had ik altijd nog een heel klein beetje. Maar daar is met de behandeling van de jaarrekening wel weer een krasje bijgekomen. Want wanneer er eerst werd gezegd dat de vorm goed was bleek een paar zinnen later dat ik eigenlijk had moeten begrijpen dat er niets van deugde. Cijfers waarvan de accountant in opdracht van de raad heeft gezegd die deugen, moeten vervolgens breed naar voren komen in het stuk. Dezelfde mensen hoor je ook roepen dat het zo erg is dat de burger weg blijft. Dat is ook erg jammer. Maar of ze massaal komen als we de jaarrekening met tientallen pagina's vergroten is voor mij geen vraag. De jaarrekening is al jaren inzet van gesteggel, vooral over de vorm en minder over de inhoud. De vorm is deze collegeperiode flink verbeterd, alles is helder en onnodige zinnen zijn geschrapt. Er staat eerlijk in wat er is gedaan, wat nog niet is gerealiseerd en wat er extra kon worden opgepakt. Laat dat de inhoud zijn van het debat en wees daarin eerlijk en niet zo eenzijdig. Want de Slochter schaal is veel te klein voor dit soort opgeklopte tegenstellingen.

Woensdag 14 mei 2008

Hoog bezoek in Slochteren vandaag want de nieuwe CdK Max van de Berg brengt een kennismakingsbezoek. Goed om van hem te horen dat hij onder de indruk is van wat er in deze gemeente allemaal wordt gedaan. Ook uit het gesprek dat ik heb met de kabinetschef blijkt dat er erg veel waardering is voor de manier waarop Slochteren kijkt naar haar eigen toekomst. Het is nooit verkeerd om dat van een relatieve buitenstaander te horen, ze hebben een veel onbevangener beeld dan wij. Morgen zullen we in de commissie praten over de jaarrekening. Het rekeningresultaat is positief, dat is een goed gegeven. Er wordt een gezond financieel beleid gevoerd. Maar we weten ook al voor welke opgaven we komen te staan. Het door het vorige college doorgeschoven punt molenromp Slochteren heeft ook vandaag weer de aandacht van het Dagblad. De sloopvergunning die door het vorige college is afgegeven is destijds opgeschort. Ik kan me de bewuste commissievergadering nog goed voor de geest halen en kan het geluidsverslag daarvan vast nog wel achterhalen. Ik ben erg benieuwd.    

Dinsdag 13 mei 2008

We starten vandaag met de verkorte projectweek. Zelf houd ik me bezig met de opstart van het aardrijkskundige deel. Kijken naar de kansen van de eigen omgeving op het gebied van economische impulsen, politieke besluitvorming, wonen in de toekomst en toeristisch vermarkten. De uitwerkingen en plannen zijn na een paar keer aanpassen en aanscherpen goed. Ik denk dat er wel leuke uitkomsten zullen zijn. Aan het eind van de middag en het begin van de avond is er de technische vragenronde over de jaarrekening. Heel erg veel nieuws komt er niet uit. Alles is in raadsvergaderingen en raadsstukken al wel eens aan de orde geweest. Bij de voorbereiding heb ik daar nog wel weer eens naar terug gegrepen.  Na afloop lopen Gerrit en ik alles nog eens na. Wij zijn klaar voor de commissiebehandeling!

Maandag 12 mei 2008

Deze week wordt er een van cijfertjes. We behandelen namelijk de jaarrekening 2007. Het laat een positief resultaat zien van ruim 8 ton en dat is positief te noemen. Wel moet je natuurlijk kijken hoe die cijfers zijn gerealiseerd. Veel plannen zijn uitgevoerd, maar er zijn ook plannen uitgesteld of doorgeschoven naar het volgende jaar. Dat hoeft helemaal niet zo erg te zijn, als het maar gebeurt en voor dat laatste ben ik niet bang. Er zijn trouwens ook altijd wel redenen voor te geven. De eerste twee jaar van het nieuwe college hebben laten zien dat er zeker op het gebied van financiën goede resultaten zijn geboekt. Opnieuw is er een goedkeurende verklaring inzake rechtmatigheid. Daarmee maakt het college haar belofte waar. Over de indruk van de ChristenUnie over deze jaarrekening leest u deze week wel meer. Het is met het bezoek van de commisaris van de koningin trouwens helemaal al een bijzonder weekje.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht