Visionair.

land-van-slochterenmaandag 12 november 2007 08:30

Week 46 per dag.

Niels Joostens

Vrijdag 16 november 2007.

Op het Fivelcollege willen we ook graag een bijdrage leveren aan de gemeentevisie. Dat werd al duidelijk bij de eerste bijeenkomst in de Boerderij. Vandaag stemmen we alles nog eens goed op elkaar af. Bij Nederlands kan het onderwerp mooi aansluiten bij het onderdeel discussie. Zelf sluit ik er ook op aan door het onderwerp in de les terug te laten komen doormiddel van het werken met adviesbureaus. Ik heb die formule eerder al eens gebruikt toen ik in Heerenveen heb gewerkt aan een project over de Zuiderzeelijn. De ideeën werden toen gepresenteerd in de Oosterpoort. Morgen hoop ik alles goed op een rijtje te krijgen. Maar natuurlijk zal de meeste aandacht morgen gaan naar het partijcongress in Zwolle.

Donderdag 15 november 2007.

Tot nu toe is het me gelukt om alle avonden in te kunnen vullen. Ook vanavond slaag ik daar weer glansrijk voor. We worden namelijk in een technische voorlichtingsronde bijgepraat over een aantal onderwerpen. Allereerst over de digitaliseren van bestemmingsplannen. Die mogen straks niet ouder zijn dan tien jaar. Ik begreep dat we er nog een aantal hebben liggen die sinds 1955 niet meer zijn geupdated. De ondergrond van deze plannen worden vooralsnog geprojecteerd op Google Earth. Ik heb het werken met geografische informatie systemen altijd al erg interessant gevonden. Welke aardrijkskundeleraar heeft er nu niets met kaarten en kaarten maken. Het onderdeel ICT en de ontsluiting daarvan voor de gebruikers was ook boeiend, maar wordt voor mij al erg snel technisch. Per definitie komen er al snel allerlei vaktermen om de hoek. Het valt me op dat je die ook in de politiek al snel gebruikt. We sluiten de avond af met het tevredenheidsonderzoek. Veel goede scores, da's mooi, maar ik heb met de manier van onderzoek doen wel wat moeite. Het onderwerp klantentevredenheid is net zoals de communicatie een continu proces en moet dus steeds worden getoetst.

Woensdag 14 november 2007.

Volgende week wordt er opnieuw kindergemeenteraad gehouden. Het thema hangt samen met de gemeentevisie 2020. Dat is nog best wel een lastig onderwerp er is daarom gekozen voor een onderwerp wat jongeren aan zal spreken. Spelen in de toekomst, er is aansluiting mogelijk bij natuur, cultuur en buiten spelen. Na de vorige week in Siddeburen "De Zonnewijzer" te hebben bezocht was vandaag "De Wiekslag" aan de beurt. Mijn eigen basisschool van vroeger, en wat lijkt alles ineens veel kleiner. Ik ben een groot deel van de morgen in gesprek met de leerlingen. Gelukkig helemaal geen probleem volgens meester Van der Laan, want ook al is het interieur grondig veranderd deze rots in de branding is na ruim 30 jaar nog altijd aanwezig. En ook de humor zit er nog steeds goed in. De stemming voor een vertegenwoordiger geeft twee duidelijke winnaars. En eigenlijk wilde iedereen wel mee als aanmoediger. Maar om het voor iedereen leuk te houden mag er van elke school een tweetal supporters mee. De plannen waren leuk, verassend en het belangrijkste de kinderen enthousiast. Ik hoop dat we dat vast kunnen houden!

Dinsdag 13 november 2007.

Gisteravond spraken we over wonen en mee doen in het Slochteren van 2020. Vandaag kwamen daar de andere hoofdthema's bij. Namelijk werken en leven. De opkomst was vanavond duidelijk beter dan gisteren. Ook nu weer veel nuttige en relevante informatie. Betrokken burgers en enthousiaste ondernemers uit de regio, met duidelijke plannen voor de toekomst. En daar moeten we het toch van hebben nu en straks. De econoom van de RuG was niet zo heel erg uitgesproken in zijn stellingnames. Mooi om te merken dat er voor geografen nog heel erg veel werk valt te verrichten, want heel erg veel van wat ik vandaag hoorde ken ik nog uit mijn studententijd. Kortom ik weet weer waar ik veel nuttige informatie kan halen bij de onderbouwing van de visie. Ik sla er een paar economisch-geografen op na. En met uw permissie sla ik alleen Jan Oosterhaven over. Vooral Van Dijk en Huigen hebben denk ik goede analyses die bruikbaar zijn in de plannen. Opvallend was voor mij ook dat de cijfers door de econoom in twijfel werden getrokken. Vreemd omdat ze door de RuG zelf zijn opgesteld.

Een punten die vanavond over tafel gingen waren:

  • Vervlechten en verknopen van toeristische activiteiten. Kortom gebieden verbinden met elkaar. Denk aan vaarverbindingen etc.
  • Arangementen bieden, aansluiten op evenementen in de regio. Delfsail en andere evenementen.
  • De culturele week regionaal, en nationaal vermarkten.
  • Ouderen zijn de kans voor de toekomst. Of zoals de econoom van de RuG zei."Het Noorden wordt het Florida van Nederland." (Wat mij betreft graag met hetzelfde weer, maar zonder de orkanen.)
  • Biedt ondernemers de kansen ook in de bestaande dorpen, maak de regelgeving niet nodeloos ingewikkeld.

Maandag 12 november 2007.

Wie vandaag samen met een van lampion voorzien kind over straat moest heeft vandaag vast wel even met belangstelling de weerberichten gevolgt. Ik heb weinig blauwe stukjes lucht gezien. Blijkbaar was het weer om vooral lekker binnen te blijven. Hoewel het bijna de hele avond droog is gebleven. Omdat ik rg benieuwd was naar de inbreng van de inwoners van Slochteren ben ik vandaag naar de bijeenkomst in de Boerderij geweest. De opkomst viel me heel erg tegen. Jammer, want er is veel tijd gaan zitten in de voorbereiding. Ik heb dan ook niet de indruk dat het daaraan lag. En om nu direct in de kramp te schieten en het hele interactieve traject te bestempelen als een doodlopend pad. zou in elk geval geen recht aan de inbreng die de wel aanwezigen hadden. Nog los van het feit dat afgeven op sowieso altijd makkelijk is. Er werden veel zinnige opmerkingen gemaakt door de gasten aan de stamtafel. Jammer vond ik wel dat er erg veel over Meerstad werd gesproken en minder over wat we willen met de bestaande dorpen. Aan deze avond heb ik in ieder geval een heel lijstje met aandachtspunten overgehouden. Wonen en Mee doen hebben in elk geval weer even in de aandacht gestaan. En al die inwoners die er niet waren, mogen straks aanschuiven aan de eettafel. Welkom! 

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht