Passion

pasenmaandag 02 april 2007 08:30

Week 14 per dag.

Niels Joostens

Zaterdag 7 april 2007.

Een middagje naar de stad, want ik moet natuurlijk wel een exemplaar van de nieuwe 53-ste editie van de Grote Bosatlas hebben. Het is een erg mooi boekwerk geworden. Het zal me weer vele uren kijkplezier bezorgen. Daarnaast is het natuurlijk ook onontbeerlijk voor elke geograaf. En het is me ook gelukt om een engelstalige reisgids voor Malawi te krijgen. Daar heb ik erg lang naar moeten zoeken. 's Avonds hebben we een voorlaatste try out voor de dienst op paasmaandag. De beamers blijven nu permanent om de erediensten te ondersteunen en wij hebben de eer om ze als eerste ook voor dat doel te gebruiken. Het geluid is afgestemd, de presentatie loopt goed en de draaiboeken liggen klaar. Kortom het moet wel goed gaan! Ik heb de stukken voor de commissievergadering van komende donderdag al uitgeprint en vluchtig doorgenomen. Ik hoop dat ik er komende maandag meer tijd voor heb. Veel spannends zit er overigens niet bij. Het zal geen latertje worden.

Vrijdag 6 april 2007.

Vandaag is het Goede Vrijdag. Als klein jongetje begreep ik die benaming nooit zo goed. Wat kan er nu goed zijn aan een kruisdood? Later werd me duidelijk dat niet het kerstfeest maar het paasfeest het belangrijkste is in de vieringen. Vandaag viert mij opa zijn verjaardag. Hij is vandaag 81 geworden en gezien zijn leeftijd nog heel erg fit. Een aantal weken terug heeft hij zelfs nog een PC aangeschaft waar direct ook maar even een snelle Internetverbinding bij moest. Met ogenschijnlijk gemak mailt hij nu met kleinkinderen die wat verder weg wonen.

Eergisteren werd ik gebeld door het Dagblad. Direct op mijn hoede, want ik vermoede dat er wel eens een paar krititische vragen konden volgen over de gedeelde tweede plaats die we hebben wanneer we het hebben over weigerambtenaren. Gelukig wilde men wel eens meer weten over het project dat ik in de zomervakantie met anderen ga uitvoeren voor Worldservants in Malawi. Daar is een vraag en antwoord interview van verschenen.

Donderdag 5 april 2007.

Tijdens het eerste uur beginnen we vandaag met een gezamelijke paasviering in de kantine. Het onderwerp is 'Afscheid nemen bestaat niet!' Voor de meeste mensen zal dit associaties oproepen met een nummer van Marco Borsato. Dat klopt inderdaad, het nummer wordt dan ook gedraaid bij de fotopresentatie die gaat over leven en dood en een nieuw begin. Na afloop is er nog kort de tijd om er in het lokaal over na te praten met de leerlingen. Een prima invulling die past bij Pasen. De dood is overwonnen! Dat roept ook direct vragen op, als afscheid nemen niet bestaat, waarom mis ik dan wel mensen om me heen, voel ik dat ik hen steeds meer mis? Zo komen we al snel bij de grote levensvragen terecht. Eigenlijk is de tijd te kort om er goed over na te praten. Afscheid nemen; we ontkomen er vaak niet aan. Tegelijkertijd zorgt de overwinnende Christus ervoor dat ook een afscheid nooit eeuwig is. Er komt een tijd voor een nieuw begin.  

Woensdag 4 april 2007.

Perfectionisten zijn niet bepaald mijn meest geliefde medemensen. Want zeg nou zelf als je nooit tevreden kunt zijn ben je wel erg beklachenswaardig. Toch weerhoudt het me er niet van om af en toe eens goed na te gaan wat er allemaal beter kan. De tijd staat ten slotte niet stil, en je moet de kansen benutten wanneer ze zich voor doen. Ook als gemeenteraad gaan we nu een traject in waarmee we hopen de beleidsvorming te verbeteren. Dat is nog niet zo heel erg gemakkelijk, want als we dat doen moeten we ook zorgen dat er vanuit zoveel mogelijk geledingen meedenkers zijn. Die hebben we op dit moment ook al wel in de vorm van klankbordgroepen, maar die vertegenwoordigen natuurlijk altijd maar een deel van de mensen. De gemeentevisie die in ontwikkeling is wordt toch op deze nieuwe manier uitgewerkt en daar is best wel wat voor nodig. En één ding weet ik zeker, het zal niet in eenmaal perfect verlopen. Helemaal niet erg, want zoals gezegd ik ben geen perfectionist. Maar wat beter kan is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Dat leerproces moet er wel voor zorgen dat we beter dan nu bezig zijn met de zaken die er voor de burger toedoen. Dat begint met in kaart brengen van wat er leeft. Ik hoor de cynisten onder u alweer hardop zeggen 'Lekker op tijd, dat had je eerder moeten doen.' Helemaal gelijk! Maar je moet toch ergens beginnen en het getuigd van moed dat we dit nu gaan doen. Perfect wordt het dan vast ook niet in de ogen van iedereen. Lekker cynisch blijven is dan natuurlijk heerlijk, je hebt hoe dan ook altijd min of meer gelijk. Zie je wel ..... Perfectionisten zijn niet mijn type mensen, maar aan cynici heb ik ronduit een hekel.     

Dinsdag 3 april 2007.

Niet echt veel spanning en sensatie vandaag. Eerder het omgekeerde, gebruikelijke toenemende drukte die als ik niet uitkijk zorgen voor een overvolle agenda gaan zorgen. Als ik iets niet wil is het wel een druk paasweekend. Na een niet overbodige opruimsessie ga ik met volle tegenzin aan het werk met een paar toetsen die ik alvast in elkaar wil draaien. Nog even een paar toetsen nakijken en ik heb mijn target voor vandaag ook weer gehaald. Erg ambitieus is dat overigens niet. Voor het slapen aan maak ik nog even een wandeling, best frisjes want de temperatuur zit net een klein eindje in de min.

Maandag 2 april 2007.

Best wel frisjes vandaag wanneer ik naar het werk fiets. Het lijkt wel of het voorjaar even een dagje vrij heeft genomen. Achteraf valt het allemaal weer reuze mee want om een uur of tien is het gewoon heerlijk buiten. In de berichtgeving van de landelijke en regionale dagbladen komt Slochteren naar voren als gedeelt tweede wanneer het gaat om de zogenaamde 'weigerambtenaren'. Pas in het iets uitgebreidere stuk blijkt dat het gaat om ambtenaren die ook al voor de gelijkstelling in het burgerlijk huwelijk in dienst waren als trouwambtenaar. Voor 1 april 2001 in dienst dus. Natuurlijk kan een discussie hierover niet uitblijven. Ik heb er de nodige moeite mee dat dit zo op het spits moet worden gedreven. Overigens door beide partijen. Vergelijkingen van vegetariërs en werken in een slagerij zoals gesuggereerd in één van de kranten gaan wat mij betreft niet op. Het zet alles wat mij betreft veel te simpel neer. Ik ben heel benieuwd naar de verdere berichtgeving.

Zondag 1 april 2007.

Uitkijken is de boodschap want er bestaat de kans dat ik vandaag op de een of andere manier in een practical joke of een flauwe grap tuin. Ik heb begrepen dat je echt een keer in het stadje Brielle moet zijn geweest op deze dag omdat de bevrijding door de Watergeuzen er dan wordt herdacht. Ook dan is het weer het water dat ons de overwinning brengt. Dit deel uit onze geschiedenis is achteraf wel heel erg geromantiseerd, want zulke lievertjes waren die Geuzen nu ook weer niet. Op deze mooie april zondag is er ook weer een heerlijk zonnetje. Dus ook maar even tijd om even in de tuin te zitten. In de dienst van de middag is er aandacht voor het doel van de collecte. Die wordt gehouden voor Het Passion een instelling voor mensen die aan de zelfkant van de maatschappij zijn komen te staan. Belangrijk dat er aandacht voor hen is. In de avond laten 'mijn' jongeren hun presentatie voor de viering van Paasmaandag zien. Ik kan niet anders zeggen: Ik ben trots op ze, want ze hebben er echt iets heel moois van gemaakt. Niet alleen gekeken naar wat ze zelf leuk en belangrijk vinden. Hier en daar moet nog wel iets worden gewijzigd, zo zijn bepaalde delen van de film iets te heftig voor een jonger publiek. Ik kan niet wachten tot we de echte dienst moeten draaien.

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht