In goede stemming.

politieke barometermaandag 20 november 2006 08:30

Week 47 per dag.

Zaterdag 25 november 2006.

De week heeft haar tol wel geëist. Elke avond heeft op de één of andere manier wel een invulling gehad. Daardoor blijven leuke dingen wel eens liggen. Vandaag slaap ik eerst maar een heerlijk uit. Verder maar eens een beetje ordenen wat ik moet bewaren en wat weg kan. De Dymo draait dan ook overuren. Maar ik heb weer een beetje het idee dat ik alles later redelijk makkelijk terug kan vinden. In de zaterdagbijlagen weer enorm veel aandacht voor de verkiezingen. Met name het NRC heeft er behoorlijk wat aandacht voor. Op zaterdag heb ik ook weer de tijd om op de achtergrond van de website aan het werk te gaan en functionaliteiten aan de ‘achterkant’ voor te bereiden. Nieuw is de RSS functie voor het onderdeel nieuws. Deze kan weer worden gekoppeld aan de nieuwe functie van Windows Live. Zo maken we de site hopelijk nog gebruiksvriendelijker.

Vrijdag 24 november 2006.

Slochteren heeft er vanaf vandaag officieel een nieuw bedrijf bij. Vanmiddag mocht onze burgemeester Versteegen het Bureau Meerstad officieel openen. Hij deed dit door een zestal blokken met het nieuw Meerstadlogo op elkaar te stapelen. Daarna werd er om de kansrijkheid van dit project te onderstrepen een notenboom geplant. Symbolisch een goede keuze omdat e vruchten kunnen worden geplukt, maar ook omdat er nog de nodige noten moeten worden gekraakt. 's Avond houd ik voor de leeftijdscategorie 11/12 een kort praatje over de politiek. We doen daarna een spel waarbij het politieke A.B.C aan bod komt. Het spelelement zorgt voor een aantal erg fanatieke spelers. De tijd is eigenlijk veel te kort, en het uur is dan ook in een mum van tijd voorbij. Na een lange week nu eindelijk eens een avondje rustig kranten lezen. Er liggen nog een aantal edities van het Friesch Dagblad te wachten waarvan de titelkoppen in ieder geval schreeuwen om mijn aandacht.

Donderdag 23 november 2006.

The day after. Dat betekent alle informatie in de kranten tot je nemen. Het Dagblad geeft een aardig beeld van het Noorden. Het NRC geeft nog meer informatie en heeft al weer een hele mooie verkiezingsbijlage geleverd. Zelf heb ik al even gekeken naar de uitslag van deze verkiezingen in vergelijking met de voorgaande en, ook interessant, hoe de verkiezing van nu zich verhoudt tot de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is wel een beetje koffiedik kijken maar geeft toch ook wel weer een opvallend en min of meer duidelijk beeld. Wat in elk geval opvalt is het kleine verschil tussen onze uitslag in maart en de uitslag van nu. We verliezen ten opzichte van maart licht. Dat valt wel te verklaren. De stemmen op de SGP gaan lokaal bijna vanzelfsprekend naar ons. Dat wordt vaak onderling afgesproken tussen besturen. En de meeste leden gaan daar vaak wel in mee. Nog nooit hebben we in deze gemeente bij de landelijke verkiezingen zo'n hoge score voor de ChristenUnie gehaald. Bekijk ik de cijfer dan valt verder vooral het verschil bij het CDA op. Landelijke halen ze 736 stemmen meer dan lokaal. Dat is een behoorlijk potentieel. Voor een deel zullen deze mensen in maart op de ChristenUnie hebben gestemd. Het CDA laat lokaal blijkbaar veel liggen. Verder vallen de verschillen wel mee. De gegevens vindt u onder aan deze pagina in het gekoppelde document.
Eerst genoeg over de verkiezingen. Want ook op het gebied van de gemeente draait alles gewoon door. De behandeling van de verschillende onderwerpen liggen allemaal op het gebied van de commissie BMR. Veel zaken komen nu nog weer terug in de bespreekstukken. De Visie Slochteren zorgt ook nu weer voor de nodige insprekers. Dat levert in ieder geval geen nieuwe gezichtspunten op, het is vooral een herhaling van zetten. Wel is het zo dat er met veel ongenoegen wordt teruggekeken op het hele proces. Dat komt de toon op bepaalde momenten niet ten goede. De kern laat zich als volgt samenvatten. Bouwen is niet de oplossing voor de verschraling van voorzieningen op het platteland. De voorzieningen zijn tegenwoordig binnen handbereik op een aantal autominuten. Wie nu nog denkt dat bouwen daarvoor noodzakelijk is, geeft te kennen door de tijd te zijn ingehaald. Daartegenover staat de gedachte dat bouwen zorgt voor inwoners, inwoners zorgen voor draagvlak en daarmee voor levendigheid. Daarmee keren verdwenen voorzieningen zeer waarschijnlijk niet terug. Maar wat er nog aan voorzieningen is kan wel in stand blijven. Ik kan niet anders dan meegaan met de laatste gedachte. Over de manier waarop we bouwen, waar precies en in welke hoeveelheid? Die vragen worden de komende jaren beantwoord. Daarbij vragen we opnieuw te kijken naar inbreiding. Maar daarmee komen we er niet. Bouwen aan bestaande assen heeft dan mijn voorkeur ten opzichte van het een bouwen in een uitbreidingspuist aan de bestaande bebouwing. Deze in vaktermen ‘verschimmeling’ van het platteland wordt nu bijna overal als ongewenst beschouwd. Na een hoofdelijke stemming, -wat het nut daarvan op dit punt was ontging mij en velen met mij. Door het nu te gebruiken werd het showgehalte wel erg bedenkelijk - wordt het voorstel met uiteindelijk 13 voor en 1 stem tegen aangenomen.

Woensdag 22 november 2006.
 
Ik zal er geen gewoonte van maken om een dag later een bericht te schrijven over de voorgaande dag, maar ik had het even te druk met andere dingen. Wat een dag. Best leuk om zitting te hebben in zo’n stembureau en omdat Tjuchem het kleinste in de gemeente is ook een prima plek om voor de eerste keer te starten. Al voor half 8 staan de eerste mensen voor de deur te wachten. En zo loopt het de hele dag een beetje door. Opvallend is de leuke sfeer die er in de rustige periode ontstaat. We hebben allerlei onderwerpen bij de kop en er wordt veel gelachen. Tussendoor een bezoek van Jan Hesseling van de PvdA die in alle stembureaus de leden komt voorzien van prima koek. We hebben het nog niet in ontvangst genomen of de burgemeester en de secretaris komen langs met ook dit keer lekkers van de bakker. Ook de verzorging in het stembureau zelf is prima. Gevoed met een patatje en een kroket komen wij de middag wel door. Uiteindelijk kan dan na 13 ½ uur stembureau de stemmachine worden afgekoppeld. De resultaten zijn naar tevredenheid. Wel opvallend dat Wilders het hier goed doet, zo geïslamiseerd is het hier nu toch ook weer niet. Snel naar het gemeentehuis voor de uiteindelijke uitslag die ziet er goed uit en biedt perspectief. Bij aankomst staat de ChristenUnie zelfs even op 7 zetels. Maar ook de nu bereikte 6 zijn erg mooi resultaat.
Gemeentelijk hebben we een prima score. Dat biedt de mogelijkheid om eens te kijken naar de positie die we hier hebben. We gaan naar 1031 stemmen en dat is 10, 76% van het totaal. Als we daar gemeentelijk de SGP nog bij optellen komen we op 1101 stemmen uit, en dat zijn er meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is wel het potentieel dat we als partij hebben in Slochteren. Vaak komen daar nog mensen bij die landelijk CDA en plaatselijk ChristenUnie stemmen. De uiteindelijke uitslag en de meerjarige trends hoop ik vanavond nog op de site te zetten zodat u rustig de cijfers kunt bekijken.
 
Dinsdag 21 november 2006.
 
Vandaag valt mijn oog op en krantenartikel in het Dagblad van het Noorden. Hierin wordt melding gemaakt van een website die door de Stichting Belangenorganistie Buitengebieden op het net is geplaatst. Prima initiatief, maar wel een beetje aan de late kant. Nu is het natuurlijk zo dat er in de aanloop naar de uitvoering van dit plan nog het nodige moet worden uitgewerkt. Nu mag je van alles van het plan vinden. Je bent er voor, je bent er op tegen of het doet je allemaal niks. Belangrijk om te weten is wel, dat we het hierbij hebben over een structuurvisie. Daarin valt nog heel wat bij te sturen. Terecht heeft onze fractie bij monde van Gerrit Hooikammer aangegeven bij de verdere planvorming goed te kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Wat ons betreft worden gebieden rondom de Baggerputten zoveel mogelijk ontzien en bouwen we  niet de hele Veenlaan vol. Kijken we ook naar de locatie van het zwembad. Maar eigenlijk zijn we dan al bezig met de vervolgstappen. Die komen in de deelplannen en de bestemmingsplannen weer terug. Daarbij kan dit initiatief dienstbaar zijn. Wie weet komen er nog hele goede ideeën naar voren. Maar wellicht gaat het nog wel het meest om de vraag of de inwoners bouwen nodig vinden. Die behoefte is er volgens ons. Daarbij willen we ook kijken naar de toekomst. Met het oog op voorzieningen moet er wel een draagvlak blijven. Door toegenomen mobiliteit worden de drempelwaarden voor voorzieningen ook steeds hoger. Draagvlak kan er alleen zijn als er voldoende inwoners zijn, en die moeten we toch echt ergens kwijt.
's Avond in het gemeentehuis ons fractiespreekuur. We moeten even uitwijken omdat er op ons gebruikelijke vergaderadres wordt gewerkt aan een nieuwe vloer voor de tweede kerkzaal. Dat betekent flink wat ruimtes minder om te vergaderen. En de bezettingsgraad is in het vergaderseizoen vaak erg hoog. De fractievergadering verloopt verder prima. De meeste punten zijn door onze fractie al in de commissie BMR naar voren gebracht. Daarin kunnen nu nog wat accenten worden aangezet. De nieuwe bespreekpunten leveren nog wel het een en ander aan bespreekpunten op. Ik maak me eerst maar op voor de verkiezingen van morgen.
  
Maandag 20 november 2006.

Van mijn voornemen om vandaag in Amersfoort de campagne mee af te sluiten komt weinig terecht. Het werk slokt daarvoor teveel tijd op. Jammer want ik heb de stellige overtuiging dat het met gebed afsluiten van de campagne het enige juiste is. In de peilingen is voor het eerst weer iets te merken van strategisch stemmen. Blijkbaar gaat het meer om de poppetjes dan om de inhoud. Opvallend is ook dat de verschillende koffiedikkijkers allemaal met erg wisselende uitslagen komen. Woensdag weten we het eindelijk zeker en komt er aan een spannende periode een einde. Ik heb zitting in het stembureau van Tjuchem. Dus maak het gezellig en kom langs!

Zondag 19 november 2006.

Nog drie dagen en we weten welke partij er in de verkiezing heeft gewonnen of verloren. Als ik op dit moment terugkijk op de campagne word ik er niet erg blij van. Sommige partijen  hebben zich zo aan elkaar verbonden dat ze wel erg lief zijn geworden voor elkaar. Anderen lopen daar dan weer  moeilijk over te doen.  Ook de ChristenUnie werd in de campagne door het CDA stelselmatig weggezet als links. Misschien zegt dat meer over het CDA dan over ons. Ik heb er vandaag Psalm 72 maar weer eens op nageslagen. Hierin verwoordt koning David hoe je omgaat of feitelijk om hoort te gaan met het recht. Hij geeft dit mee aan de toekomstige koning, zijn zoon Salomo. Een christelijke partij behoort juist compassie te hebben met mensen die het minder hebben getroffen. Het doe recht aan wees en weduwe is wel erg verwaterd bij de christen democraten. Anderen op dit punt links noemen is een feitelijke verdraaiing van de waarheid. Dat links en rechts beeld past niet bij ons, en dat maakt ons misschien wel uniek. Of om met Rouvoet te spreken. Als je opkomt voor de zeehondjes ben je links. Kom je op voor het ongeboren leven, dan ben je rechts. Ik kom op voor beide. Wat ben ik dan?
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'In goede stemming.'

erectile_dysfunction
Geplaatst op: 09-04-2017 20:00 Quote
Nieuw bericht