Wat levert het op.

luchtballondinsdag 19 september 2006 15:40

Deze week de presentatie van de miljoenenbegroting. Ik ben vooral benieuwd naar de septembercirculaire vanuit Den Haag. Wat mogen we als gemeente vanuit het Rijk verwachten. En hoe verschuiven de politieke verhoudingen na de eventuele cadeautjes.
Week 38 bij de dag.

Zaterdag 23 september

Soms heb je van die dagen dat je denkt waar ben ik aan begonnen. Zo ook vandaag. Nu ik geregeld in Amersfoort ben voor het volgen van cursussen, ben ik er achter dat de trein op zaterdag lekker rustig is. Ten minste wanneer je een beetje op tijd vertrekt. In Zwolle wordt het drukker, maar dan ben ik inmiddels al lang geïnstalleerd. Zo niet vandaag. Er schijnt weer van alles te gebeuren in de jaarbeurs. De trein is dan ook stampvol. Zo vol dat er in Assen al de helft op het perron blijft staan. En bijna 2 uur staan is niet echt mijn grote hobby. Maar in Amersfoort was ik al dat leed al snel vergeten. In een goed opgebouwd referaat neemt André Rouvoet ons mee naar de kern van het Christelijk sociale denken. Na afloop is er ook nog tijd voor het stellen van vragen en het aangaan van een discussie. Een prima aftrap voor de kaderschool. De cursus in de middag is absoluut de moeite waard en zet ons als groep eerst aan het denken over onze eigen positie. Heb al weer zin aan de volgende keer. En de wereld blijkt erg klein te zijn. Mijn buurvrouw heeft vroeger in Slochteren gewoond. We zitten toevallig allebei in het onderwijs en één van mijn studiegenoten is haar collega.

Vrijdag 22 september

Gisteren weinig anders in het nieuws dan het vertrek van de ministers Donner en Dekker. Het verbaasde me niet dat beiden conclusies verbonden aan het rapport. Ik ben best verbaasd over de positie die Donner kiest. Dat hinkt op twee gedachten. Ik ben het niet met het rapport eens en als tweede gedachte ik ben politiek verantwoordelijk. Zelf vind ik het een vreemde spagaat. Wanneer er een rapport ligt waarvan je de inhoud in twijfel trekt ga dan het debat maar aan en fundeer je uitspraken. De diepere achtergrond begrijp ik wel, ook dit wordt snel politiek vertaalt en dat is in de tijd van verkiezingen niet goed. Toch vind ik het niet kloppen. Je stapt op en doet dan onvoorwaardelijk omdat je je er echt politiek verantwoordelijk voor voelt, en niet met de nodige kanttekeningen. Vreemd dat minister Verdonk overal een beetje tussen laveert. Er worden ook kritische noten gekraakt over de opvang achteraf. Kanttekeningen worden er in elk geplaatst door de omwonenden van de Baggerputten over de nieuwbouwplannen in dat gebied. Ik ga me daar toch maar weer beter in verdiepen. Ik denk dat een aantal kritiekpunten niet helemaal terecht zijn. Er spelen subjectieve en objectieve belangen door elkaar heen. Met de objectieve heb ik te rekenen, maar ook de subjectieve zijn van belang, zij het secundair. Binnenkort maar eens om de tafel. Zo kunnen we onze afweging nog zorgvuldiger maken. Het NRC biedt nog eens een goede weergave van de Haagse politiek. Erg lezenswaardig en vooral ook erg overtuigend geschreven. Hoe dan ook we hebben er weer twee "nieuwe" ministers bij. De scorelijst van Balkenende I, II en III staat daarmee op 13 vertrokken bewindslieden.

Donderdag 21 september

Geen commissies en geen raadsvergadering vandaag. De conformstukken heb ik allemaal al afgehandeld. Voor de bespreekstukken heb ik eerst nog informatie nodig. Vandaag achter elkaar wel twee vergaderingen op school. Voor ik het door heb wordt ik een vergadertijger. Ik geef me nog even snel op voor de opening van de Kaderschool van de ChristenUnie aanstaande zaterdag. Weer een reisje Amersfoort, maar wel met André Rouvoet als spreker. Dan weer je vooraf dat het de moeite meer dan waard is. Goed dat er voor ook voor raadsleden veel op het gebied van scholing veel aanbod is bij de ChristenUnie. Daarmee wordt onze stem in de raden en staten hopelijk versterkt. 

Woensdag 20 september

Zo'n dagje Ameland vliegt ook altijd weer voorbij. Wie verwacht dat het nu de vakantie afgelopen is rustig en stil is vergist zich behoorlijk. Vanmorgen zat de veerboot tsjokvol met schoolklassen op weg naar hun kampeerboerderij. Opa en ik lopen vandaag twee keer een behoorlijk rondje over duin en strand. Hebben langs de vloedlijn en met het ruisen van de zee op de achtergrond alle tijd om te praten. Eigenlijk iets om veel vaker te doen.

Dinsdag 19 september

De derde al weer deze maand. Tijd voor de miljoenenbegroting, ook al gaat het om miljarden. De troonrede heb ik gemist. erg veel nieuws staat er nu ook weer niet in. Nu maar afwachten wat de gevolgen zijn voor de andere overheden. Waarop mogen we aanspraak gaan maken. Morgen een lesvrije dag, normaal gesproken voor politiek werk gereserveerd, maar morgen breng ik een bezoekje aan mijn opa op Ameland. Hopelijk een dag met veel zon en tijd voor een goed gesprek.

Maandag 18 september

Vandaag neem ik de stukken door die afgelopen donderdag in de commissie BMR zijn behandeld. Niet erg veel boeiend materiaal. Ik zet voor mezelf even op een rijtje wat daarin de kernpunten zijn. Verder ligt er nog een 'startnotitie' om te komen tot verbetering van de besluitvorming. Die heb ik al een tijdje achteruit gelegd. Nu is het de tijd de daarin gedane aandachtspunten te wegen. Doen we het nu echt zo slecht. Ik meen te moeten constateren dat het allemaal wel meevalt. En laten we wel wezen zoveel bakens zijn er nu ook weer niet verzet. Laat onverlet dat ook kritisch zelfonderzoek daarnaar niet verkeerd is. We komen daar ongetwijfeld nog op terug.

Zondag 17 september

Vanmiddag word ik geraakt door de boodschap van de predikant. Vanuit een onbekend bijbelgedeelte neemt hij ons mee naar de actuele wereldsituatie. Het belangrijkste in de boodschap is de manier waarop koning David met Mefiboseth de zoon van zijn vriend Jonathan omgaat. Hij neemt deze lichamelijk gehandicapte man op in zijn paleis en laat hem eten aan zijn tafel. Zo maakt hij een statement naar alle andere vorsten in de omringende landen. Wat kwetsbaar is stop je niet weg, als kerk kom je daarvoor op. Heel anders dan wat je in paleizen verwacht. In mijn gedachten moet ik denken aan de WMO, het plaatje wordt steeds duidelijker, maar er blijft veel zorg. Mooie woorden hebben is één dat omzetten in handelen is een tweede en daar blijft het vaak bij. Juist voor een christelijke partij zaak om op te blijven komen voor dat wat kwetsbaar is. Daarop zijn we blijvend aan te spreken. 's Avonds lees ik het boek Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Ik kan wel lachen om de manier waarop het Christelijke Friesch Dagblad hun kritiek op de Duitsers verpakte. In bijbelse beschouwingen en historische strekkingen. Het deed de Pressereferent (mediacontroleur) opmerkingen dat hij wel wist dat er op het ezeltje steeds een keurig kleedje werd gelegd met daarop Babylon of Napoleon, maar dat de trap die er tegenaan werd gegeven voor de Duitsers bestemd was. Op Internet lees ik dat de EO Snuf de hond van Piet Prins gaat verfilmen. Prima zaak, want ik heb zijn boeken vroeger verslonden.

Niels Joostens njoostens@planet.nl

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht