Nou mag ik eens iets zeggen....

speakdinsdag 20 juni 2006 20:15

week 25. Politiek de behandeling van de voorjaarsnota in de fractie.

Zaterdag 1 juli

Omdat we tot maandag 9 uur hebben gekregen werk ik vanmiddag nog aan de tekst in eerste termijn van de voorjaarsnota. De tekst en de beantwoording zal op de site verschijnen na publicatie in 't Bokkeblad. Tegelijk ook de punten van de commissievergadering maar even doen. En niet te vergeten nakijken becijferen en rapportcijfers berekenen. Altijd weer een gigantische klus. Zo kom ik deze warme zaterdag wel weer door. Maar ik wacht denk ik maar op de avondkoelte. Ben blij dat er lang geleden al een rustdag is ingesteld.

Vrijdag 30 juni

Het kabinet werd dus demissionair. Al met al een vreemde situatie. D66 blaast een kabinet op over een paspoortkwestie. Ik kan me er ontzettend aan ergeren. In situaties die levensbedreigend zijn, zoals de dossiers Congo en Iran, steunen ze de minister. Dat er kinderen in detentie zitten is blijkbaar ook acceptabel. Voor mijn gevoel komt hier echter wel alles bij elkaar. Minister Verdonk heeft te lang de Kamer getergt met haar 'ik ben onfeilbaar, mij treft geen blaam'. D66 heeft daarbij wel haar hand overspeeld. Niet uit een kabinet stappen terwijl de ene na de andere kroonjuweel wordt verpulverd en nu op een paspoort en korte verklaring op de dag van het zomerreces zeggen dat het genoeg is. De minister president is in zijn wekelijkse gesprek opvallend berustend. Hoe dan ook nieuwe verkiezingen. Op peil.nl staat een kabinet van CDA, VVD en ChristenUnie als optie op 50%.

Donderdag 29 juni

Vandaag zal wederom in het teken staan van de voorjaarsnota. Ik zit enigzins duf achter het scherm. Het politieke debat in de Tweede Kamer met minster Verdonk was erg boeiend. Na half 3 heb ik het maar gelaten voor wat het was. Op den duur verzand het in een steekspel van woorden en dan gaat de slaap zeker op dat tijdstip ook meer parten spelen. Nu vanmiddag de tekst en de vragen opmaken en doorzenden aan de fractie. Na reactie kan het dan morgen richting het ambtenaren en bestuur. Ben benieuwd of de beoogde tijdswinst er op deze manier wel komt. Er zit een gevaar in dat veel van dat wat is geschreven weer breedvoerig aan bod komt omdat er nu eenmaal een belangrijk verschil bestaat tussen geschreven en gesproken taal. Je mist de intonatie en belangrijker je mist de mimiek van de spreker. We zullen het allemaal wel zien komende donderdag. Ondertussen benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen in Den Haag. Het zou me niets verbazen als we binnenkort met een demisionair kabinet Balkenende II zitten.

Woensdag 28 juni

Gisteravond hebben we als fractie vergaderd over de voorjaarsnota. De stukken zijn niet altijd even doorzichtig en roepen bij mij soms vragen op die dan vervolgens 3 of 4 pagina's verder ook weer worden beantwoord. Verder is het stuk wat betreft de gemaakte keuzen helder. Voor ontwikkeling van nieuw beleid is op dit moment weinig bewegingsruimte. Wel wordt er door vrijmaking van middelen de weg op gegaan die we als ChristenUnie graag willen. Het versterken van de gemeente Slochteren in sociaal en cultureel opzicht. Hierdoor wordt beoogd het gemeenschapsgevoel te versterken. Het grotere budget voor kleine initiatieven en de co-financiëring van kansrijke initiatieven past daar prima bij. Toch hebben we een aantal wensen en vragen. Ik zal daarop nu niet vooruit lopen. U kunt ze binnenkort in 't Bokkeblad verwachten. Vandaag een eerste kennismaking met de brugklassers van volgens jaar en hun mentoren. Alhoewel ik er geen mentor van wordt toch altijd weer een leuk moment om de nieuwe schoolbevolking voor het eerst te zien.

Dinsdag 27 juni

De stukken van gisteren zijn inmiddels voldoende afgekoeld. Ik had er gisteren al naar willen kijken, maar ben eerst maar eens in de stapel nakijkwerk gedoken. Vandaag vanwege de toetsweek mooi op tijd vrij. Heb vanmiddag maar in de fractiekamer doorgebracht om ongestoord de voorjaarsnota door te kunnen nemen. Ik ben er na het lezen niet echt enthousiast over. Het is vooral een droog stuk. Er is wel een prioritering aangebracht. Sommige zaken mogen wat mij betreft wel wat scherper worden geformuleerd. Vanavond zal ik dat in het brede fractieberaad ook inbrengen. Blij dat er ook weer ruimte is voor maatschappelijke activiteiten. Na het zout komt ook een beetje het zoet weer terug. Tussendoor kijk is thuis naar het Vragenuurtje van de Tweede Kamer. Lang geleden dat ik dat heb gezien. Vandaag op TV Noord twee zaken die me erg hebben aangesproken. Alhoewel? Het eerste ergert me. Studie wijst namelijk uit dat van de aardgasbaten zeggen en schrijven 1% in het Noorden wordt gestoken. We vertegenwoordigen wel 10% van de bevolking. Het argument dat er bij het Noorden per definitie geld bij moet is nu definitief niet meer steekhoudend. Aardiger is het bericht dat de gemeenten rondom Veendam een speciale "subsidiebinnenhaler" hebben aangesteld. Volgens mij gaat die mevrouw zichzelf weer makkelijk terugverdienen.

 Maandag 26 juni

De printer wordt vanmorgen al flink opgewarmd. De voorjaarsnota rolt er 75 pagina's dik uit. Door een technisch probleem lukt het me nu pas dit stuk te bemachtigen. Met wat omwegen maar toch. Daar zetten we vanavond en morgen de tanden maar in. Ik bezorg de stukken ook maar even bij de fractieassistenten. Op verzoek van een inwoonster ga ik ook het een en ander na over de WWB en een gerechtelijke uitspraak over de langdurigheidstoeslag. De rechtbank in Den Bosch heeft daarin uitspraak gedaan. Volgens deze uitspraak heeft zij er ook recht op, maar haar verzoek is afgewezen. Door de commissie bezwaarschriften is zij in het gelijk gesteld. Dit advies wordt niet opgevolgd. De argumentatie is flinterdun en komt neer op een uitspraak van de staatsecretaris. Ik irriteer me behoorlijk aan de manier waarop dit ook gezien de tijd wordt afgehandeld. Waarom moet dit al vanaf januari duren?

Zondag 25 juni

Vandaag de hele dag al met de wedstrijd van vanavond in mijn gedachten. Om de tijd te doden lees ik voor het eerst een Friestalig boek "Tin Iis"Een boeiend boek over de verzetsactiviteiten van een Fries gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lezen van het Fries kost me geen enkele moeite. Hopelijk gaat dat straks met de voorjaarsnota net zo makkelijk.

Reageren? njoostens@planet.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'Nou mag ik eens iets zeggen....'

barsgrudging
Geplaatst op: 22-02-2024 03:00 Quote
<a href="https://www.google.com/">google</a>
<a href="https://www.google.com/" rel="dofollow">google</a></p>

google
google
https://www.google.com
[google](https://www.google.com/)
Nieuw bericht