Behoudend Slochteren ruim in de plus.

cijfers-jaarrekeningdinsdag 01 oktober 2013 16:00

Behoudend begroten en niet uitgeven wat er niet is. Dat is het recept van wethouder Jan Jakob Boersma (ChristenUnie), verantwoordelijk voor de financiën in Slochteren. Hij heeft de (bijna) voorbije collegeperiode de hand goed op de knip gehouden. De begroting voor 2014 laat een positief resultaat van 190.000 euro zien.

“Daarin zijn de komende bezuinigingen meegenomen” zegt Boersma. Inwoners van Slochteren hoeven niet bang te zijn voor een konijn uit de hoge hoed. Het zogeheten meerjarenperspectief laat opgeteld een positief resultaat zien. De begroting is een goede basis voor de komende bestuursperiode en biedt het nieuwe college ruimte voor iets nieuws.”

Slochteren moet op een begroting van 30 miljoen een tiende inleveren. Boersma: “Daar zijn we goed in geslaagd. De begroting is structureel verminderd met 2,8 miljoen per jaar. Dat blijkt voldoende” De bezuinigingsoperatie droeg in Slochteren de naam ‘perspectiefwissel’. “Het blikveld verschuift van overheid naar de burger”, zegt Boersma. “Dat heeft de bevolking op verscheidene  vlakken goed opgepakt. Daarnaast heeft de gemeente de eigen uitgaven met 20 procent teruggebracht.”

De risico’s van het in eigendom hebben van bouwgrond, zijn voor Slochteren ‘zeer beperkt’. “Dat hebben we laten doorrekenen, Als gemeenten hebben we een passief grondbeleid gevoerd. Wij hebben altijd gezegd dat grondexploitatie zaak is van projectontwikkelaars en niet van de gemeente.”

Er is meer goed nieuws: de woonlasten stijgen niet. Boersma: “De onroerendzaakbelasting stijgt iets, maar de reinigingsheffing daalt.” Boersma verwijst naar een onderzoek van de Consumentenbond. “Daaruit blijkt dat burgers gemiddeld 265 euro bijbetalen aan het tekort van gemeenten. In Slochteren is dat nul komma nul.”

Labels
In de media
Wethouder

« Terug

Archief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden