Het Dannemeergebied krijgt steeds meer vorm.

Eerste schoppen in de grond voor Dannemeer 2woensdag 10 april 2013 18:00

Halverwege de 90’er jaren in de vorige eeuw is het besluit genomen om een fors deel binnen de gemeente Slochteren in te richten als natuur. Dit project staat bekend als herinrichting Midden Groningen en is een onderdeel van de Ecologische HoofdStrucuur (EHS) welke min of meer diagonaal dwars door Nederland loopt. Het totale gebied van de herinrichting Midden-Groningen in Slochteren omvat ruim 1700 hectare die opnieuw wordt ingericht.

De planvorming en uitvoering van de inrichting gebeurt onder coördinatie van een Landinrichtingscommissie (LC). Hierin zitten vertegenwoordigers van de gemeente Slochteren, boerenorganisaties, milieuorganisaties en het waterschap. Als adviseurs zijn betrokken provincie en het Kadaster. Deze LC werkt in opdracht van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Deze stelt ook het geld beschikbaar.

Direct vanaf het moment van besluitvorming is de LC voortvarend aan de slag gegaan met de voorbereiding. Met de uitvoering van de inrichting is in 1998 begonnen. In 2002 zijn de deelgebieden Tetjehorn (bij Overschild) en Westerpolder (bij Kolham) opgeleverd en in 2004 het gebied Ae's Woudbloem. De gebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer.

In de winter van 2010/2011 is begonnen met de inrichting van het ‘Dannemeer’, een gebied van circa 525 hectare tussen het Slochterdiep en het Schildmeer. In het Dannemeer wordt landbouwgrond omgevormd tot een ‘veenoermoeras’. De werkzaamheden worden medegefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.

Inmiddels is de eerste fase van Dannemeer groot 140 hectare gereed. In maart 2013 is begonnen met de tweede fase. Dit deel is 385 hectare groot en ligt tussen de Slochtermeenteweg en de Uiterburensloot. Naast natuur komt er ruimte voor fietsers, wandelaars en ruiters; een mooie impuls voor de lokale economie! De werkzaamheden worden gecombineerd met verbetering van de verkaveling voor de landbouwbedrijven in het gebied Slochteren-Schildwolde. Voor een aantal wegen in het gebied verandert de functie en/of toegankelijkheid.

Eind 2014 zijn de werkzaamheden voor heel Dannemeer klaar. Het is dan een robuust natuurgebied van in totaal 525 hectare groot en maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, het nationale netwerk van natuurgebieden in ons land. Staatsbosbeheer wordt eigenaar van het gebied. Het gebied wordt een natuurgebied met open water, riet, ruigten en kruiden- rijke graslanden. Dit maakt het gebied zeer geschikt voor (water)vogels zoals lepelaar, roerdomp, visdief, blauwe kiekendief en velduil. In het gebied komen twee ‘vosvrije’ eilanden zodat vogels veilig kunnen broeden. Vanaf het Slochterdiep tot het gemaal Sans Souci kan straks naar hartelust worden gefietst en ge- wandeld. Deze route sluit naadloos aan bij het ‘rondje Schildmeer’. Er komt een ruiterpad tussen de Slochtermeenteweg en de Dannemeerweg. De Dannemeerweg wordt een fietspad met fietsbrug. Verspreid in het gebied komen diverse uitkijkheuvels om van een mooi uitzicht te genieten. Aan de oostkant van het gebied komt een spannend knuppelpad over water.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Dannemeer publieke informatie2,0 MBapplication/pdfdownload
Labels
Natuur en Milieu
Wethouder

« Terug

Archief > 2013 > april

Geen berichten gevonden