Begroting 2010.

cashzaterdag 10 oktober 2009 20:00

Met trots vertel ik u in deze INFO-extra graag iets meer over de begroting 2010. Met deze begroting op tafel is het college in staat verder te werken aan de toekomst van de gemeente en blijven we zorgen voor een gezond financieel systeem.

De ontwikkelingen in de wereld, In Europa en Nederland zijn de afgelopen maanden niet aan onze gemeente voorbij gegaan. Echter, dankzij een goed beheer van onze financiële middelen, zijn we in staat de effecten van de crisis de komende jaren het hoofd te bieden. We zijn een gemeente die de eerstkomende jaren niet hoeft te bezuinigen en waar geen verhoging van de belastingdruk plaatsvindt voor inwoners en bedrijven. Dit is mede het gevolg van een evenwichtig financieel beleid van de afgelopen jaren. Zo hebben we onze inkomsten realistisch geraamd en zullen dat ook in de toekomst blijven doen. We hebben ons dus niet rijk gerekend aan de geraamde inkomstengroei die in werkelijkheid als gevolg van de recessie en de bezuinigingen van de rijksoverheid uitblijven.

De gemeente kan alleen door samen te werken met partners een vuist maken tegen de stijgende werkloosheid die het gevolg is van de recessie. Vanuit dat besef van urgentie doen we alles wat in ons vermogen ligt om de werkloosheid in de regio Midden-Groningen te bestrijden: we geven aan de regionale economie een bestedingsimpuls van ruim 10 miljoen euro. Daarnaast schaffen we overbodige regels af om het inwoners en ondernemers makkelijker te maken en we zorgen voor goede locaties voor ondernemers die zich in onze gemeente willen vestigen.

Onze conclusie is dat we, ondanks de onzekerheid over de economische ontwikkeling, in staat zijn door te gaan op de ingeslagen weg. Het college gaat door met het realiseren van de plannen die in 2006 in het coalitieakkoord zijn beschreven. Investeringen in gemeenschapvoorzieningen, wegen, scholen zorgen ervoor dat de gemeente blijft werken aan een dynamische gemeente die veilig, duurzaam en sociaal leefbaar is en waar het prettig wonen is. Door daarnaast de lasten voor onze inwoners en bedrijven zo laag mogelijk te houden proberen we het financieel perspectief voor deze groepen, die momenteel verslechterd door de recessie, positief te stimuleren.

Het college kijkt uit naar de bespreking van de begroting in de commissie Financiën op 15 oktober en de vaststelling ervan in de vergadering van de gemeenteraad op 12 oktober.

Jan Jakob Boersma Wethouder financiën.

Lasten voor burgers en bedrijven dalen.

 

2010: Ruim 10 miljoen euro aan investeringen, bijdragen en subsidies.

Zeker nu het financieel perspectief voor veel inwoners en bedrijven door de economische crisis verslechtert, vindt de gemeente het van een groot belang om de lasten zo laag mogelijk te houden. Daar is de gemeente ook in 2010 weer in geslaagd. In zijn totaliteit stijgen de lokale lasten voor inwoners en bedrijven niet, maar dalen enigszins.

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het aanbieden van de begroting aan de leden van de raad toonde wethouder Jan Jakob Boersma een cheque met daarop het bedrag van €10.025.000,- Dit bedrag is een optelsom van investeringen, bijdragen en subsidies die de gemeente in 2010 verstrekt aan:

  • Jeugd.

  • Onderwijs.

  • Sport.

  • Kunst en cultuur.

  • Wegen.

  • Riolering.

  • Overige. (bibliotheek, VVV, minimabeleid)

 

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2009 > oktober

Geen berichten gevonden