Wethouder financiën trots op gedegen begroting.

bokkeblad-gr-gewoensdag 24 september 2008 14:30

De gemeente Slochteren heeft afgelopen vrijdag aan de pers al de begroting voor volgend jaar gepresenteerd. "Al" want Slochteren is daarmee een van de eersten in de provincie Groningen. Volgens wethouder Jan Jakob Boersma (ChristenUnie) een gedegen begroting waar het college trots op is.

Slochteren zet stevig in op de toekomst met als uitgangspunten de Toekomstvisie 2020. De kern daarvan is dat iedereen mee kan doen aan en in de samenleving. Daarvoor zijn levendige en leefbare dorpen nodig waarin gewoond en gewerkt kan worden. Aan de basis van de begroting staat een solide financieel beleid. Hierdoor stijgen de lasten voor de burgers nauwelijks. (zo'n 1%)
In de begroting van 2009 is duidelijk de Toekomstvisie 2020 herkenbaar. Meedoen in de samenleving en het met elkaar werken aan de toekomst van het Land van Slochteren staan centraal. Er is maximale aandacht voor de bestaande dorpen en inwoners, terwijl zicht gelijktijdig voorbereid op Meerstad en de nieuwe inwoners.
Het college wil circa 1 miljoen investeren in accommodaties voor de Slochter verenigingen. In een later vast te stellen accommodatiebeleid wordt aangegeven hoe met deze impuls en andere maatregelen de accommodaties in de (toekomstige) behoefte kunnen voorzien. Hiermee lijkt het welhaast zeker dat de voetbalvereniging Siddeburen de problemen rond de kleedkamers kan verbeteren. Ook wil het college investeren in bestaande schoolaccommodaties. Enerzijds om achterstanden weg te werken en anderzijds om aan te sluiten bij onderwijskundige vernieuwingen. Hiervoor wordt de komende 4 jaren 3,1 miljoen geïnvesteerd. Voor de dorpen Siddeburen en Slochteren van het Brede School concept. Door het nemen van specifieke maatregelen wordt de verkeersveiligheid rond alle scholen in de gemeente verbeterd.
Voor intensivering minimabeleid eveneens een wens van de raad trekt het college 50.000 euro uit . Dit bedrag is bedoelt voor scholing en cursussen. De wethouder beaamde dat het college nog gaat zoeken naar de mogelijkheden voor een eindejaarsuitkering voor de minima.
Twee min of meer opvallende punten in de begroting zijn 50 jaar gas en de planvorming Geerlandweg. Het is al langere tijd de wens van de raad dat de Geerlandweg wordt aangesloten op de N33 als afslag voor het verkeer richting Schildmeer. De planvorming zal in 2009 ter hand worden genomen, al kon de wethouder niet beloven dat volgend jaar de schop daadwerkelijk in de grond zal gaan. Het college heeft voor het jubileumjaar '50 jaar gas' 50.000 euro gereserveerd voor de festiviteiten. Andere partijen (o.a. de NAM en Gasunie) gaan wezenlijk bijdragen en de Slochter bevolking wordt bij de festiviteiten betrokken.

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2008 > september

Geen berichten gevonden