4 Mei herdenking in Hellum.

Hellumwoensdag 04 mei 2016 20:00

Hoe kijkt u ’s avonds om acht uur naar het journaal? Alleen al in de afgelopen week waren er weer volop beelden van geweld en oorlog. De laatste kinderarts in Aleppo die na een aanval op zijn ziekenhuis samen met veertig anderen het leven liet. Verontwaardigde reacties vanuit de hele wereld want het was bekend dat er daar een ziekenhuis stond en hadden we met elkaar in conventies niet heel duidelijk afgesproken dat..

Beelden van een verschuivende vluchtelingenstroom nu de andere routes steeds meer gereguleerd, en daarmee ook lastiger worden. Opnieuw de bootjes vanaf het Afrikaanse vasteland richting Italië. Beelden die voor ons maar al te bekend zijn want zo zag het er twee jaar geleden ook uit. Politici die over elkaar heen buitelen in het bieden van nieuwe oplossingen. Waarbij de voor- en tegenstanders elkaar in debatten en talkshows op de late avond te vuur en te zwaard bestrijden.

Raken die beelden ons nog wel of zien we ze te vaak? Worden we er even stil van of zappen we door… omdat er daarna een avondvullend programma met entertainment volgt waarin het gaat om wie het mooist kan zingen, wie de beste dans moves maakt of het hardst kan zijn in zijn kritiek op de voetballers van onze tijd.

Zelf merk ik dat na die beelden het leven van de gewone dag weer alle aandacht krijgt. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe kop koffie en er is steeds voldoende te doen. Nog even snel dit, nog even snel dat, nog snel even een mailtje sturen. Die beelden uit Aleppo en de ander conflictgebieden in de wereld, die nog maar even daarvoor in de eigen huiskamer en vanaf de eigen bank werden bekeken, lijken weer erg ver weg. Misschien dat het bij u net zo gaat. Wij leven ten slotte in vrijheid en zijn daar, na meer dan zeventig jaar zonder oorlog op eigen grondgebied, inmiddels zo aan gewend dat we ons moeilijk voor kunnen stellen hoe het is om niet meer vrij te zijn. Elke dag op te moeten staan met het idee dat alles aan het einde van de dag helemaal anders kan zijn.

Is in vrijheid leven is voor ons misschien niet te vanzelfsprekend geworden. Het vrije woord en onze waarden lijken soms te vervallen tot een recht om te beledigen. Om steeds een stapje verder te gaan. Steeds scherper scheidingen aan te brengen tussen groepen zodat ze meer en meer tegenover elkaar komen te staan. Vrijheid van het woord is een groot goed, vrijheid van meningsuiting is belangrijk en toch, toch denk ik dan wel eens aan de wijsheid die zegt: Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Rechten willen ontlenen kan alleen maar wanneer je jezelf ook beseft dat er een plicht is om te beseffen dat daar een prijs voor is betaald. Dat besef alleen al vraagt om zorgvuldigheid. Daarom is het belangrijk om de geschiedenis te kennen en waakzaam te zijn. Niet omdat het altijd goed en gepast is om lijnen uit het verleden te trekken naar de tijd van nu. Het is vaak veel te makkelijk om anderen te verwijten dat zij hun lesje niet goed hebben geleerd. Maar het is wel goed om van tijd tot tijd stil te staan bij wat is geweest en ook nog op veel plaatsten harde realiteit is. Om ook dat te beseffen wanneer we de beelden op televisie en de verslagen in de kranten lezen. 

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sinds die tijd. Ook staan we erbij stil dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij is geweest van oorlog. In al die jaren stond er ergens in de wereld wel een land in brand vanwege een oorlog of ander groot conflict. En in al die jaren werden we daar ook van op de hoogte gehouden via de media. 

Bij al die beelden van alleen al de afgelopen week zag ik ook een reportage over de droogte in Afrika. Een van de landen waar door de droogte inmiddels de noodtoestand is uitgeroepen is Malawi. In 2007 bezocht ik dat land om er mee te werken aan een project voor scholenbouw. Bij een van de verplichte bezoeken aan de dorpen in de omgeving kwamen we in een heel klein plaatje waar een dorpsoudste ons vol trots zijn bezittingen liet zien. Voor een van de hutten in het dorp zat een man waaraan je kon zien dat hij erg oud was. Zeker voor een land waarin de gemiddelde leeftijd niet hoger is dan vierenveertig jaar. Zijn ogen waren zo aangetast door de zandstormen dat hij al heel wat jaren blind was. Maar hij werd goed verzorgd door de mensen in het dorp die respect hadden voor zijn levenservaring en wijze oordelen. En ook dat was opvallend, hij beheerste de Engelse taal erg goed. We kwamen daarom al snel in gesprek en na een tijdje begon hij over zijn tijd in Europa. Bijzonder want eerder hadden we al gemerkt dat veel mensen geen idee hadden van Europa, laat staan van Nederland. Hij begon te vertellen over zijn inzet in het Engelse leger bij de landingen in Normandië. Beelden die we kennen van de verfilmingen als “De Langste Dag” en die vaak rond deze periode weer worden uitgezonden. Hij sprak over de harde gevechten die hij had moeten leveren in Frankrijk en Duitsland maar ook over het mooie heel vaak ook moeilijke leven dat hij daarna had geleefd in Malawi. Voor hem was er geen medaille, geen oorlogspensioen of andere waardering. Ja, de waardering van zijn dorpsgenoten voor deze wijze man die veel had meegemaakt en daarom ook veel kon vertellen en vaak kon helpen.

In de geschiedenisboeken had ik over de inzet van inwoners uit Brits-Afrikaanse kolonies nooit iets gelezen en ook later toen ik er gericht naar ging zoeken bleef het een wat onderbelicht onderdeel. Wie de helden waren dat was wel duidelijk daar paste blijkbaar geen inwoner uit een onbekend Afrikaans land in. Vandaag herdenken we de slachtoffers van de oorlog. Vandaag denk ik weer even terug aan die oude man in Malawi die mee hielp om mij in een vrij land te laten wonen. 

In stilte herdenken we en na die twee minuten stilte hoop ik weer met andere ogen te kijken. Oog te hebben voor de kern van het probleem en te beseffen dat liefde uiteindelijk sterker zal zijn dan haat. Want liefde is; geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is: niet jaloers zijn niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Liefde is: een ander niet beledigen, niet alleen aan jezelf denken, geen ruzie maken of wraak willen nemen. Liefde is: blij worden van het goede, en een hekel hebben aan het kwaad. Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.

Labels
Bijdragen

« Terug

Reacties op '4 Mei herdenking in Hellum.'

HYst
Geplaatst op: 03-05-2017 06:40 Quote
After Nike Air Sneakers her Chaussure Air Max prayers were nike mercurial soccer cleats over, Doudoune Moncler Femme Pas Cher Donna nike schuhe günstig Emilia air force one pas cher concealed herself behind the church-door, günstige nike schuhe and tried Moncler Jackets Discount Marketplace to catch Air max dam what Nike Shox discount Sale the passers-by were saying. Cheap Nike Huarache For if coach factory outlet online the Ugg Pas Cher Femme image was Jordan Sneakers For Sale willing to help Adidas Neo Discount Sale her, cheap uggs he Hogan Outlet would Ugg Pas Cher En France let Cheap Michael Kors Tote Bag her Ugg Outlet Online Store hear hogan scontate a 23 IS BACK Store word Air Max Pas Cher which Nike Pas Cher Femme would tell her Michael Kors Handbags Discount what nike sneakers to botas de futbol do.


She had not Scarpe Air Max stood there two minutes TOMS SHOES OUTLET before old Moncler Outlet Store Assunta Yeezy Black of the Cathedral steps Ugg boots Sale passed by Michael Kors with Donna Pepa and Nike Outlet Donna Tura. Nike Air Huarache For Sale And Nike Air Pas Cher she nike jordan shoes heard Assunta say in TOMS For Sale her solemn Nike Air Women voice: Cheap Air Max Trainers “That was Yeezy Shoes Discount Marketplace the year new yeezy shoes when nike sportschuhe I Nike Air 90 heard Kobe Shoes Nike ‘The Old Martyrdom’ new jordan releases for the official NHL jerseys first UGG BOOTS FOR WOMEN time.” ugg clearance Donna Emilia heard New Air Max 2017 quite distinctly. Assunta Nike Air Damen really new pandora charms said chaussures nike pas cher “The Hugo Boss Sale Old Nike Soccer Cleats Boots Martyrdom.”


Donna Emilia Pandora Official Website thought that reebok running shoes she would never reach moncler jacket sale her cheap nike air max home. It cheap uggs for women was as Nike Store if her legs Air Max 90 could not carry Adidas Originals Superstar her Jordan Schoenen fast enough, and Adidas Shoes Discount Marketplace the Nike Air Jordan 11 distance Timberland Outlet increased as[219] Nike Tn Requin Pas Cher she Nike Shox Cheap ran. When pandora beads she christian louboutin outlet finally Pandora Store Sale saw ADIDAS NMD SALE ON LINE the nfl store corner huarache sneakers of Nike Online Store the theatre with the red lanterns longchamp bags on sale under Yeezy Men the Moncler Outlet Online roof Pandora Store and Jordan Store the Chaussure Nike Air Max Pas Cher big nike shoes illustrated Cheap Air Max play-bills, toms shoes outlet she Adidas Originals Stan Smith felt Adidas Soccer Cleats Cheap as if Discount TOMS she had gone many Canada Goose Outlet miles.


When she came nike air in Michael Kors Outlet to Don pandora outlet store Antonio, TOMS OUTLET he sat zapatos de futbol nike with his Negozi Pandora big head goedkope nike air max leaning scarpe nike on his nike tn pas cher hand Nike Air Max Cheap and stared chaussure Nike homme at Nike Shoes Sale Store the table. Official Toms Shoes Outlet It vans shoe store was Michael Kors Clearance terrible converse store to Adidas Superstar see Don Ray Ban Sunglasses Online Antonio. In those last weeks canada goose jacket outlet he had begun to lose his hair; on Nike Roshe Run Sale the Coach Bags On Sale very top Vans Black Sneakers of abercrombie and fitch store his head it chaussure basket homme was Air Jordan Retro Sale so Nike Zapatos thin that Air Max Kopen the skin shone Uggs Pas Cher Soldes through. Adidas Superstar Sale Online Was it Pandora Store strange, when he Nike Factory Store was Air Max Femme in Nike Shoes Discount Marketplace such trouble? While billige nike sko she had scarpe hogan outlet been fitflops sale uk away he Nike Air Max Goedkoop had taken all his puppets out Stone Island Outlet and inspected them. Air max levně He Cheap Toms Shoes Outlet did that Jordan Shoes Air now every Discount Air Max day. He used to Boty Nike Air sit Air Max Sneakers and look at Oakley Sunglasses Cheap the newest lebron shoes puppet nike air max running shoes that played Boutique Ugg Armida. Air Nike Was she Original Ugg Boots no Doudoune Moncler Pas Cher longer womens nike air max beautiful Toms Factory Outlet and beguiling? he Descuentos Nike would ask. And he adidas outlet tried to nike air jordan pas cher polish Boost Yeezy Sale On Line up Roland’s Soccer Boots Outlet nike sword and Charlemagne’s prada outlet crown. Cheap Michael Kors Donna Doudoune Moncler Site Officiel Emilia canada goose jackets on sale saw that adidas store he zapatillas nike baratas had gilded zapatillas running the suivre un envoi emperor’s crown Nike Shoes Online again; zapatilla adidas it was for at toms sale least the fifth time. But then Moncler Sale he had stopped in Canada goose dam the midst of Cheap Toms Outlet Store his Uggs For Cheap work Ray ban sale online and had sat down to ugg factory outlet brood. He had Canada Goose Womens Coats noticed it Yeezy Boost Sale Online himself. It pandora jewelry store was not louboutin heels gilding that was ugg store lacking; retro jordans for cheap it was nike sb stefan janoski an idea.

Canada Goose Outlet
lasjb
Geplaatst op: 29-05-2017 05:06 Quote
Life is not just the front of the Oakley Sunglasses Outlet eyes, there are poems and distant,Timberland Boots Outlet brush burst Michael Kors Outlet friends circle,Nike Shoes but also let people began to think about the conflict between ideals and reality on the meaning of life,Christian Louboutin Shoes true religion everyone faces the same environment,Ray Ban Sunglasses Outlet but the attitude oakley sungalsses difference determines Coach Outlet Store Online the different The Polo Ralph Lauren Outlet direction of life.The adidas yeezy boost face of the city house expensive, some people as the ultimate goal of life struggle,kate spade handbags and some become slaves have turned over,Michael Kors handbags and most of the slaves under the heavy pressure to usher Christian Louboutin Shoes in the surge in wealth after the surge;Swarovski Crystal The price coach outlet online is discouraged,kate spade outlet untouchable also Coach Factory Outlet hide it, Many people naturally Coach Outlet Online chose to rent. However,adidas nmd R1 for most people,Michael Kors Factory Outlet the rent before true religion the scene than the Salvatore Ferragamo Outlet ideal after renting too much,Michael Kors Handbags only to know that rent is not Ray Ban Outlet Online the best way to Burberry Outlet Store avoid the room afford to Jordan shoes buy.Not Ray Ban Outlet everyone does not want to rent, but the rent to longchamp handbags outlet bring people Polo Ralph Lauren Outlet the pain of almost Longchamp everyone can write a blood and tears epic,ralph lauren outlet and it seems difficult to understand the rental housing is not a lot Michael Kors Handbags of restraint factors,North Face Outlet which also allows more coach handbags Renters into a decade of fear of the spirit coach outlet of the whirlpool,Coach Factory Outlet Online and ultimately to get the north face outlet out of the rental,Coach Outlet once again went to Coach Factory Outlet the shelter Giuseppe Zanotti Design in the North Face Outlet single-plank Michael Kors Outlet Online bridgeThe huge influx of population,the scarcity of Pandora Jewelry Outlet high-quality polo ralph lauren outlet resources,New Balance Shoes but also exacerbated the Ray Ban Sunglasses tension of the Oakley Sunglasses Outlet city house,true religion coupled with some unscrupulous developers Michael Kors Outlet Online and intermediaries ray ban sungalsses joint real estate,Oakley Outlet Store the house shortage Michael Kors Outlet Stores level can be seen,Polo Outlet regardless of this Coach Outlet Store Online shortage from the Coach Outlet rational point Polo Outlet of view in Coach Outlet Official the end how Tory Burch Shoes much moisture, But The North Face Jackets one thing be Kate Spade Handbags ignored,Coach Factory Outlet that is ordinary Coach Outlet Online people believe that the house really lack. Over time,Tory Burch Outlet under the influence Coach factory Outlet of this concept,Tory Burch sale the house north face jackets will look the north face more and Coach Outlet Store Online more tight,Louboutin Shoes the people michael kors online desire to buy a house Coach Outlet Store will be Coach Outlet Online more intense,Michael Kors Outlet vicious Michael Kors Outlet circle makes it Michael Kors Outlet more and more nike shoes difficult to buy a Polo Outlet house.This is Coach Factory Outlet Online the home of the house Prada Handbags Outlet that the house is constantly expensive logic, Ralph Lauren Outlet although oakley outlet it seems very superficial,cheap nike air max precisely because of Oakley Outlet such a simple reason, kate spade ask, how Moncler Outlet many people Polo Outlet be driven by this trend cheap ray ban sunglasses So,Tory Burch Flats simply do cheap Jordan shoes not have to consider a coach outlet store US deeper reason.Fitflop Sale Nothing else, we do,Jordan shoes if not change Michael Kors Outlet the real estate the north face speculation in the past oakley sunglasses outlet to create tory burch outlet information asymmetry to Oakley Sunglasses Outlet the buyers Coach Outlet Store caused great Coach Outlet misleading, Coach Outlet then it really Ray-Ban Sunglasses Outlet achieve the ray ban outlet house is Prada Outlet Store used to Coach Handbags Outlet live rather Ray Ban Outlet than used to fry nike air max This country Moncler Jackets is located.When everyone is kate spade handbags Outlet crowded in Under Armour Shoes the buy-house on adidas nmd shoes the single-plank Kate Spade Outlet bridge when the doom is yeezy boost not normal, Michael Kors Outlet and be Ralph Lauren Outlet sustained. Because cheap Oakley people Coach factory Outlet Store buy a house, cheap ray ban sungalsses industrial bad, cheap jordan because people true religion jeans just want to Michael Kors Outlet buy a house, Tory Burch Outlet Online the rental true religion outlet market is Christian Louboutin Outlet quite mixed, Fitflop Shoes difficult to have Christian Louboutin Shoes substantial Polo Ralph Lauren development. Pandora Jewelry Sale Over the years,tory burch outlet store how many people Ray-Ban Sunglasses Outlet committed Salvatore Ferragamo to falling The North Face Jackets prices have been badly Michael Kors Bags beaten, how Michael Kors Handbags Outlet many people want to Adidas Shoes Outlet bypass the curve to Asics Running Shoes save the high price of coach handbags outlet broken fragile mind, but ultimately Burberry Bags Sale with its tenacious oakley outlet vitality to Converse Shoes Outlet conquer. Christian Louboutin Outlet Store What to buy Coach Factory Outlet a house is not as Coach Factory Outlet good as Christian Louboutin Shoes the idea and practice of entrepreneurship is Pandora Jewelry ruthlessly into hell, Nike Outet Store two years of bankruptcy, Cheap Jordans and finally rely on selling to live,Jordan Shoes only to find Cheap Nike Shoes the house Coach Outlet Store has become your nike air max 90 most pro; Cheap NBA Jerseys what is not the idea Cheap Jordan Shoes of buying Oakley Sunglasses Outlet a house like rent, Oakley Outlet Simply all the Salomon Shoes simple and dignified by Ray Ban Outlet being trampled, Under Armour Outlet the original or Michael Kors Outlet buy a house in Jordan Shoes order to enjoy Timberland Outlet Online the dream of Michael Kors Outlet educational resources.Ed Hardy Clothing Everything Cheap Ray Ban Sunglasses is to true religion outlet let people escape Cheap NFL Jerseys the high prices Kate Spade Outlet at the same time feel Pandora Jewelry Sale very real helpless. Chaos Cheap Ray Bans must have Nike Air Max great rule,tommy Hilfiger long heat Salomon Running Shoes will have cold. Kate Spade Outlet Store People's ideas Timberland Boots will be updated with the Asics Sneakers progress of the times. Swarovski Outlet If at this time Michael Kors Outlet someone Michael Kor Store Online can put Ray-Ban Sunglasses Outlet the pain of the Michael Kors Bags rent into a Adidas Shoes high price ruthless tommy hilfiger outlet blow after the New Balance Outlet G point, if the Ralph Lauren Outlet long rent apartment Converse Outlet Store in the outlet, Timberland Boots Outlet captured the hearts Oakley Sunglasses of young people, Retro Air Jodan Shoes perhaps,Tory Burch Shoes buy a house Coach Outlet is not all Giuseppe Zanotti of our lives, Oakley Sunglasses as well as rent, longchamp outlet if Can you Longchamp Handbags become a Coach Factory Outlet Store Online lifestyle that we Coach Factory Outlet do not have to Polo Ralph Lauren worry about, not Michael Kors Outlet Online just as a Coach Outlet Stores springboard. In Michael Kors Factory Outlet addition to Christian Louboutin Shoes wealth value, Ralph Lauren Polo more is a feeling, Ray-Ban Sunglasses Outlet a kind of comfort, Coach Outlet Stores a sense of security. Ed Hardy Outlet Store Really said to Michael Kors Outlet online buy a Coach Outlet Store Online house is for the Cheap Air Jordans Shoes comfort and michael kors store online comfort of most Coach Outlet Online have not yet reached this level.
Nieuw bericht