Slochteren stemt in met plannen decentralisaties.

medicijnendonderdag 30 oktober 2014 20:45

De gemeenteraad van Slochteren heeft ingestemd met het jaarplan en de verschillende verordeningen. De ChristenUnie fractie vindt het belangrijk dat we 2015 gebruiken als en jaar om te leren, bij te stellen en verder te bouwen naar goede en bereikbare zorg voor alle inwoners die dat nodig hebben.

Nederland wordt vanouds vaak gezien als een corporatistische verzorgingsstaat. We kennen een lange traditie van subsidiariteit: Er wordt veel gedaan door mensen zelf en de samenleving is actief en goed georganiseerd. Maatschappelijke instituties worden ingeschakeld bij overleg en uitvoering. De veronderstelling is dat families en verbanden beter voor medemensen kunnen zorgen dan de overheid. Zorginstellingen zijn veelal ontstaan vanuit charitatieve organisaties en religieuze instellingen en daarmee particuliere instellingen. Verzekeringen worden door werkgever en werknemer samen betaald.

Het ‘corporatistische’ type van de verhouding tussen overheid, markt en samenleving past bij een christelijksociale visie. Het is ook de oorsprong van hoe de zorg in Nederland is georganiseerd, met veel aandacht voor maatschappelijke instituties en sociale verbanden.

Terugkeer naar oude verhoudingen is echter wenselijk noch mogelijk. Niet wenselijk omdat naast de caritas de opkomst van heldere, sociale rechten een goede ontwikkeling is, en niet mogelijk omdat de samenleving door onder meer individualisering, vergrijzing en secularisering fundamenteel is veranderd.

De kracht van de christelijk-sociale benadering ligt in de nadruk op de diversiteit aan maatschappelijke verbanden met eigen verantwoordelijkheden en de unieke, achterliggende visie op mens en leven.

In dit samenspel tussen inwoners, belangenorganisaties, maatschappelijke partners en de overheid liggen kansen en uitdagingen. Bij de decentralisaties is het belangrijk dat we aandacht hebben voor de volgende vijf zaken.

1. Preventie als prioriteit

Inzet op preventie is cruciaal voor een goede volksgezondheid. Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op het individu, maar ook op de samenleving als geheel. Preventie draagt eraan bij dat zwaardere zorg wordt uitgesteld of zelfs voorkomen. Groepen ertoe aanzetten hun levensstijl te veranderen, is niet gemakkelijk. Daarom behoort preventiebeleid een gezamenlijke inspanning te zijn.

Wij pleiten voor een structurele financiering van preventie.

2. De patiënt centraal zetten: meer verantwoordelijkheid en zeggenschap

In de zorg moet de patiënt centraal staan. Het gaat immers primair om de zorg voor de patiënt. Het is belangrijk dat de patiënt meer verantwoordelijkheid gaat dragen voor zijn of haar keuzes en meer zeggenschap krijgt in het zorgproces. De nadruk op meer eigen regie mag daarbij niet leiden tot ontkenning van de kwetsbaarheid van de patiënt.

3. Inzetten op de eerste lijn

Waar eerst het accent lag op intramurale zorg zullen we nu meer moeten inzetten op de eerste lijn: huisartsen(ondersteuning), wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten etc. Dat is beter voor de kwaliteit van de zorg en het verlaagt de kosten. Bovendien is het zorg die dicht bij de burger is georganiseerd en daarom herkenbaar.

4. Streven naar gepaste zorg

Het bieden van gepaste zorg is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet zelden wordt er teveel behandeld. ‘Overbehandeling’ is niet teveel van het goede, maar betekent leed toevoegen aan de patiënt en verspilling van geld. Teveel behandelen wordt gevoed door onze gezondheidscultuur en door verkeerde financiële prikkels.

5. Naar een kern-AWBZ

Het verkleinen van de AWBZ is niet alleen nodig vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit moreel en sociaal perspectief. Jarenlang heeft de overheid taken die bij een samenleving horen teveel naar zichzelf toegetrokken. Nu is het aan burgers en samenlevingsverbanden om weer hun verantwoordelijkheden op zich te nemen. Dat zal de samenleving zoals we vaker hebben betoogd wel weer moeten leren. Ons ideaal is een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien en onderling dienstbaar zijn. Waarbij het voor de overheid taak blijft echt kwetsbaren te steunen en een kern-AWBZ in stand te houden. Daar past beleid bij dat vrijwilligerswerk en informele zorg ondersteunt.

Een jaar van leren en bijstellen.

Binnen de mogelijkheden die we als gemeente hebben denken we dat veel van deze zaken op kunnen worden genomen in het eerste transitiejaar. Daar zullen fouten worden gemaakt, daar zullen keuzes niet altijd overeenkomen met de wens van ieder individu.

Dat de zorg verdwijnt is een angstbeeld bij veel mensen. Bewust of onbewust ook veroorzaakt door het uitstellen van lastige keuzes en Haagse oppositiepartijen die hierin door een factsheet van NRC Next al op hun ongelijk zijn gewezen. Daar worden mensen in elk geval  echt niet beter van. Laten wij duidelijk zijn ook in 2015 krijgt iedereen in de gemeente Slochteren zorg. Dat vertrouwen geven we aan al die professionals, vrijwilligers en mantelzorgers.

Labels
Fractie
Gemeenteraad

« Terug

Archief > 2014 > oktober

Geen berichten gevonden