Bestuursrapportage 2014.

financiendonderdag 18 september 2014 22:30

De gemeenteraad heeft de bestuursrapportage besproken en vastgesteld. Het positieve saldo dat werd verwacht over 2014 is naar beneden bijgesteld. Belangrijke veroorzaker is opnieuw een flinke extra bijdrage richting de BWR. De ChristenUnie heeft hier kritische vragen over gesteld en wil ook in andere dossiers weten hoe processen zijn ingericht.

Schuldhulpverlening.

We verwachten een overschrijding van ongeveer € 15.000,-. De reden hiervoor is een forse toename van klanten.

Dit is precies waar we voor hebben gewaarschuwd in december. We vonden het niet realistisch om in tijden van recessie te kiezen voor het met 20.000 euro verminderen van het budget. De eerder in de begroting genoemde 60.000 euro is realistischer gebleken. Voor de begroting van 2015 zouden we graag zien dat dit bedrag wordt opgenomen.

Daarnaast blijven we benadrukken dat voorkomen van schulden ontzettend belangrijk is. Gemeenten die hier werk van maken verdienen elke geïnvesteerde euro soms wel tot 4 keer terug. Juist met de komst van de decentralisaties is er een nog groter risico op het maken van schulden.

Hoe gaat het college actief vorm geven aan beleid om schulden te voorkomen?

Hoe realistisch is de suggestie dat de situatie nu is gestabiliseerd? 

BWR.

Net zo traditiegetrouw als Prinsjesdag op de derde dinsdag in september lijkt het voorspellend vermogen van de begroting van de BWR niet optimaal. Structureel blijken er achteraf behoorlijke extra bijdragen nodig.

De viermaands rapportage geeft terecht reden tot zorg. Dat productiecijfers tegenvallen kunnen we nog begrijpen. Maar als er één kostenpost is die redelijk duidelijk is dan zijn dat de personeelskosten. Hoe is het mogelijk dat die niet kloppen? Welke voorspellende waarde heeft de begroting van de BWR nog? Waarom is de viermaands rapportage pas recent bekend geworden? Hoe zien de eerste voorspellingen van de achtmaands rapportage er uit? Wanneer worden deze bekend gemaakt?

Alleen al de tegenvaller van de BWR zorgt voor een groot deel voor het negatief bijstellen van het verwachte begrotingsoverschot.

Groen/ IBOR. 

Er schijnen ZZP-ers in te worden geschakeld bij het groenbeheer. Klopt dit bericht? Zo ja, welke redenen liggen hieraan ten grondslag. Inhuur van derden lijkt in tegenspraak met de bezuinigingsdoelstelling groen bij het vaststellen van de perspectiefwissel.

Samenwerking.

De samenwerking krijgt steeds meer vorm. Graag willen we weten hoe het proces tot die verdergaande samenwerking is ingericht en welke rol de gemeenteraad hierin heeft. Tot nu toe gaat dit redelijk stilzwijgend. Hoe wordt er geëvalueerd? Evaluatie houdt wat ons betreft meer in dan een praatje van twee gemeentesecretarissen.

Grenzeloos Gunnen.

Wanneer het gaat om de herindeling blijft het al sinds de verkiezingen erg stil. De gedeputeerde speelt het spelletje slim door eerst met de zweep en vervolgens met fluwelen handschoenen verdeel en heers te spelen. Voor de ChristenUnie staat zorgvuldigheid voorop. De afspraak was dat we opnieuw met de burgers in gesprek zouden gaan na Grenzeloos Gunnen 2. Wanneer gaan we de burgers opzoeken. Wij zijn niet gevoelig voor tijdsdruk die ontstaat omdat de gedeputeerde zijn hand overspeelt.

Ter afsluiting….

De Burap staat vol ronkende volzinnen. Een mooi voorbeeld daarvan bijna op het eind.

“We zijn innovatief, op een manier die past bij de identiteit van dit gebied en zijn inwoners.” 

Hoe ziet dat er dan precies uit?

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden