ChristenUnie ziet meer in Gorecht variant en spreekt zich uit tegen de Compagnie.

gemeentekaartvrijdag 28 juni 2013 22:00

Als men elkaar niets gunt dan kan men wel tot een intentie tot herindelen komen, maar zonder gunnen loopt dat spoor dood. Wij wilden steeds zelfstandig blijven. Maar de realiteit is nu helaas anders dan enkele jaren geleden.

Op 19 maart 2013 hebben we als raad besloten dat de gemeentelijke herindeling in de provincie een gegeven is. Het proces is in een stroomversnelling gekomen door de terugkoppeling van de bevindingen van de commissie Jansen zoals verwoord in haar rapport Grenzeloos Gunnen.

De inhoud van het rapport Grenzeloos Gunnen is voor de ChristenUnie teleurstellend. De gesignaleerde mentaliteitskwestie waarin het onderling vertrouwen klein en de onderlinge concurrentie groot is speelt voor Slochteren niet.

Samenwerking had voor Slochteren de voorkeur. Menterwolde schuift nu aan binnen de bestaande samenwerking en dat gaf naar onze mening een voor de toekomst sterke ambtelijke organisatie. De gemeente Hoogezand-Sappemeer zag en ziet meer in herindeling dan in samenwerken en met dat gegeven moeten we aan de slag.

Na het eindrapport van de visitatiecommissie  is de raad naar de inwoners gegaan door 14 dorpen te bezoeken en is er geïnformeerd via de website en andere media. Ook hield ‘t Bokkeblad een enquête.

Het doet ons goed dat een grote meerderheid een positief beeld heeft en heel tevreden is over de gemeente Slochteren. Een meerderheid vindt het belangrijk dat de gemeente als geheel opgaat in de nieuwe gemeente.

Volgens de commissie zou het Meerstadgebied heel goed bij de stad passen. Daar denken de bewoners van Meerstad en de inwoners van de omliggende dorpen zelf anders over.

Er is nog een reden om de inwoners van Meerstad  niet bij Groningen te voegen.  In de stad wordt, om een betere doorstroming te garanderen, voor ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in de zuidelijke ringweg. Wat de veiligheid van de kinderen, die vanuit de gemeente Slochteren gebruik maken van de Borgsloot op Groninger grondgebied, betreft hebben ze nog geen bedrag € 200.000,- over om de resterende 400 meter te realiseren.

Voor het deel op Slochter grondgebied heeft de een vrijliggend fietspad aangelegd voor de veiligheid  van de  grote groepen kinderen die vanuit  de gemeente  Slochteren naar de stad fietsen omdat ze daar het voortgezet onderwijs volgen.

Binnen de Gemeenschappelijke Regeling van Meerstad hebben wij daar onze uiterste best voor gedaan. Groningen heeft de moeite genomen om het uit te zoeken wat het ongeveer ging kosten. Het antwoord was dat de weg heel veilig is want ze hadden op een heel rustig moment een foto gemaakt en daaruit bleek dat er maar één auto en één fietser  gebruik maken van de weg. De weg is dus heel veilig en daarom hoeft er geen fietspad aangelegd te worden. Voorzitter u begrijpt dus wel dat wij onze inwoners niet een buitenwijk van de stad laten worden.

Uit de raadpleging  van de inwoners blijkt verder dat er een voorkeur bestaat voor de Gorecht-variant. (De naam moet zo snel als het mogelijk is aangepast worden) Haren, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Als fractie  hebben we als het moet komen tot fusie ook de voorkeur voor deze variant.

Met de Gorecht variant  ontstaat een gemeente met voldoende omvang (ongeveer 80.000 inwoners) voor de huidige en toekomstige taken qua bestuurskracht en qua omvang van de organisatie. En zo vormt de nieuwe gemeente een robuuste buurgemeente  voor de stad Groningen.

In onze ogen is dit een veel betere optie dan de voorkeur voor de “Compagnie”van de commissie Jansen. (inclusief Veendam en Pekela, maar zonder Haren)

Voor de ChristenUnie zijn er nog wel belangrijke aandachtspunten en kanttekeningen.

Van de gemeenten die samengaan mag verwacht worden dat  ze op het moment van fuseren zowel bestuurlijk, beleidsmatig en financieel de zaken op orde hebben. In de aanloop naar de uiteindelijke fusiedatum verwachten wij dat aantoonbaar gemaakt wordt dat het beleid hierop is gericht.

Verder zijn de  drie decentralisaties, Jeugd, AWBZ en participatie  voor ons  belangrijk die moeten doorgevoerd worden. Beleidsmatig zaken opschorten met als argument wachten op de fusie en kijken wie beweegt vinden wij absoluut niet in het belang van onze inwoners. Het fusieproces mag niet gaan leiden tot een sluimerend bestaan van de gemeente.

Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat het proces van de keuze wie met wie verder gaan niet onnodig op de lange baan geschoven wordt. De provincie wil in dezen te snel. Kijken we naar Haren dan mogen wij in september of oktober verwachten dat de keuze voor de Gorecht variant wel of niet wordt gemaakt. Hoogezand-Sappemeer beweegt zich in de goede richting en Menterwolde schuift er ook graag bij aan.

De keuze voor de fusie en fusiepartners en het verloop van het proces is in handen van de gemeenteraad. De provincie doet er dan ook goed aan om daar waar het niet nodig is zich politiek niet met de fusiebesprekingen en keuzes te bemoeien.

Labels
Gemeenteraad
Herindeling

« Terug

Archief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden