ChristenUnie op werkbezoek in de toeristische hoek.

ATT00000maandag 30 september 2013 09:00

Op vrijdagmiddag 27 september is de ChristenUnie met leden, de wethouder en een deel van de fractie op pad geweest om ons in te leven in de toeristische sector. Hierbij hebben we als eerste de Fraeylemaborg bezocht en daarna de Wildemansheerd.

Op de Fraeylemaborg werden we meegenomen door de directeur, Marjon Edzes. Die ons hartelijk ontving in de kleine zaal, waar ook huwelijken worden voltrokken.

We kregen in de inleiding enig inzicht over hoe de organisatie eruit ziet, welke stichtingen er allemaal gevestigd zijn en hoe de verbanden zijn tussen die stichtingen. Verder werd ons verteld over de manier van werken en de financiering van de borg, de impact van de diefstal die eerder dit jaar is geweest, de economische crisis en het teruglopend aantal huwelijken. Dit heeft het niet gemakkelijker maakt om het geheel in stand te houden. Vervolgens bezochten we enkele recent ingerichte kamers en kregen verteld wat de achtergronden waren en de bepalende factoren om de kamers zo in te richten.

Hierna verlieten we de borg om naar een prachtige tentoonstelling te gaan van Jacqueline Kasemier met het thema: “Weerspiegeld in Water”. Dat is een verzameling schilderijen met een zeer hoog realistisch gehalte. Echt een aanrader om eens rustig te bezoeken.

Als laatste bezochten we de kast met een educatieve tentoonstelling van de geschiedenis van de borg en de omgeving en een overzicht van het park.

We hoorden vele boeiende verhalen, maar het tempo lag hoog, dus hadden we niet veel tijd om een en ander op ons in te laten werken. We zullen dus nog wel een keertje terug moeten komen.

Via Ben Boerema krijgen de leden nog een oproep om vriend te worden van de stichting vrienden van de Fraeylemaborg. Een groep van meer dan 700 leden die de borg financieel ondersteund. Op dit moment kun je voor nu € 18,00 per jaar de stichting ondersteunen. Volgend jaar zal het € 20,00 worden. Je kunt dan het hele jaar door de borg gratis bezoeken. Aanmelden kan via de website van de borg via deze link: http://www.fraeylemaborg.nl/vervriend.html . Het is nauwelijks te bevatten maar om precies 15:00 (volgens de planning) waren we klaar met dit programma onderdeel.

Ons volgende adres was “de Wildemansheerd” aan de Uiterburenweg in Schildwolde. Een mooi in het buitengebied liggend landgoed met eigen vijverpartij en bos. We werden hier hartelijk ontvangen met koffie en thee door Salome en Hans de Vries. Ze vertelden ons over de generaties van de familie Wildeman die hier gewoond hebben. Het was ook prachtig weer, dus we konden mooi buiten zitten in de prachtige tuin bij een tuinhuisje, die speciaal ingericht was volgens specificaties van een rustpunt. Rustpunten zijn plekken waar met name fietsers zichzelf kunnen voorzien in koffie en thee. Ze doen hier erg hun best om bij veel organisaties bekend te zijn om zo de aanloop te vergroten.

Ze runnen hier een natuurcamping, maar als natuurcamping mag je niet te veel plaatsen hebben. De plaatsen die ze hier hebben, zijn wel erg groot en bieden een mooie omgeving.

Na de koffie en de thee, met Groninger koek, gingen we op rondleiding door de tuin. Eerste bij de vijver langs, toen door het bos, met mooie uitzichten en doorkijkjes over het landschap. Via een klein gereedschappen en landbouwwerktuigen museum (nog volop in ontwikkeling) naar de camping. Daarna door de boomgaard met allerlei appelsoorten en bij de volière met een pauw en diverse soorten kippen weer via de voortuin naar de koffietafel.

Ondertussen was ook de voorzitter van de VVV, JP Elverding gearriveerd die ons een inzicht kwam geven in de stand van zaken en de ontwikkelingen op toeristisch Slochteren. Op dit moment is er met name behoefte aan meer samenwerking om elkaar te versterken. Binnenkort komen de toeristische ondernemers bijeen om dit te gaan realiseren. Om iets na 17:00 zijn we nog even de schuur van de familie de Vries ingegaan om weer een beetje op te warmen. De Wildemansheerd is zeker ook een bezoekje waard. Heeft u familie of vrienden die een overnachtingsplekje zoeken. Bel eens met ze of kijk op: www.wildemansheerd.nl  Foto's van dit werkbezoek kunt u hier vinden.

Labels
12
Werkbezoek

« Terug

Archief > 2013 > september

Geen berichten gevonden