Communicatie en OPOS zijn een slechte combinatie.

schoolborddonderdag 18 juni 2015 19:30

Stichting OPOS heeft de gewoonte ontwikkeld om bijzonder ongelukkig te communiceren. Daarvan zijn inmiddels voldoende voorbeelden te geven. De ChristenUnie heeft hier al vaker haar verbazing over uitgesproken.

Nadat in de vorige raadsperiode al twee scholen zijn gesloten lijkt het einde nog niet in zicht. Inmiddels is de eerste school in deze periode ook al omgevallen en zorgt een discussienota van POS voor erg veel onrust. Onrust die voor een groot gedeelte wordt veroorzaakt door een rapport waarin OPOS voorstellen doet over de situatie van de scholen in de toekomst. Die laat zich kort samenvatten in:

  • Grotere scholen.
  • Minimale klassengrootte van 25 leerlingen.
  • In een enkel geval mag een kleine school van 80 leerlingen.
  • Scholen zouden onderdeel moeten worden van brede kindcentra. 

De ChristenUnie heeft met verbazing kennisgenomen van de discussienota. Hoe komt OPOS er nu bij om te spreken van brede kindcentra? Zij weet toch dat de komst van brede scholen eerder is onderzocht en financieel niet haalbaar bleek. Die discussie daarover is en aantal jaren geleden gevoerd en afgehandeld. De financiële middelen zijn besteed aan lokaal maatwerk. Daardoor zijn veel scholen de afgelopen jaren weer helemaal bij de tijd gebracht. De financiële situatie van de gemeente is niet zodanig dat we nu wel geld hebben voor brede scholen of brede kindcentra. Daarnaast zou het volgens ons complete kapitaalvernietiging zijn om alles wat is geïnvesteerd in het lokaal maatwerk nu overboord te zetten.

De communicatie naar de ouders mag helemaal bijzonder worden genoemd. Een paar weken voor de vakantie krijgen ouders een discussienotitie mee waarin in grote lijnen de plannen uit de doeken worden gedaan. Daarmee versmalt OPOS de kaders van de discussie behoorlijk. De bedrijfsvoering lijkt leidend. De oplossing grote scholen, homogene groepen en grotere groepen. Daarmee lijkt OPOS voorbij te gaan aan de plaatselijke situatie. Het maakt nogal wat uit of je onderwijs verzorgd in een plattelandsgebied of in een stedelijke regio.

Eerder heeft OPOS, tot op heden zonder succes, verschillende fusietrajecten onderzocht. De laatste fusiebesprekingen met OPRON zijn afgeketst omdat de voorkeur uit gaat naar samenwerking met Hoogezand. Daarvan weet OPOS dat verzelfstandiging altijd moeilijk heeft gelegen. Een ander argument was de nadelige afvloeiing die zou ontstaan. OPOS zou afscheid moeten nemen van personeel en vanuit het oogpunt van werkgeverschap vond ze dat ongewenst. Dat argument lijkt nu ineens geen opgeld meer te doen. Bij minimale klassen van ten minste 25 leerlingen is immers ook minder personeel nodig. De argumentatie is bij OPOS snel aan verandering onderhevig.

De ChristenUnie is kritisch over het proces en de manier waarop OPOS bestuurlijk wordt aangestuurd. Op momenten die relevant zijn is er van zowel directie als bestuur van OPOS niemand aanwezig in de raadszaal. Dat schept weinig vertrouwen.

Labels
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'Communicatie en OPOS zijn een slechte combinatie.'

pervertshelf
Geplaatst op: 08-01-2024 04:17 Quote
De manier waarop je met je ouders praat is uniek. Ouders krijgen een paar weken voor de vakantie een bericht in de groepschat met de belangrijkste punten eggy car. Als gevolg hiervan beperkt OPOS het onderwerp in kwestie drastisch. Het lijkt erop dat het bedrijfsleven voorop loopt. Grote schooloplossingen, homogene groepen en grotere groepen. Het lijkt er dus op dat OPOS de situatie ter plaatse negeert.
Eliot
Geplaatst op: 23-01-2024 04:58 Quote
Het lijkt heardle 80s erop dat het onwaarschijnlijk is dat voor alles een oplossing komt, nadat twee scholen gesloten waren tijdens de vorige raadsperiode.
ana
Geplaatst op: 27-01-2024 10:12 Quote
[http://example.com/ Key]
[[http://example.com/|Key]]
[This link](http://example.net)
[KEY]: http://example.com/
<a href="http://example.com/">example</a>
Key: http://example.com/
example

"elden ring":https://eldenringwiki.io/
otiscavin
Geplaatst op: 12-03-2024 04:07 Quote
In a gaming landscape dominated by big-budget blockbusters and soulless cash grabs, <a href="https://kinitopet.io/">kinitopet</a> stands out as a shining example of what indie developers can achieve when they're given the freedom to pursue their creative vision.
otiscavin
Geplaatst op: 12-03-2024 04:08 Quote
Developed by a small independent studio known as Luminary Games, kinitopet is not your typical video game.
annajenny
Geplaatst op: 19-03-2024 11:49 Quote
Thank you for sharing. [http://example.com/ Key]
[[http://example.com/|Key]]
[This link](http://example.net)
[KEY]: http://example.com/
<a href="http://example.com/">example</a>
Key: http://example.com/
example
"key":https://example.com/
Mikolsa
Geplaatst op: 27-03-2024 05:39 Quote
I figured out how to make specular and normal maps. The community may create game presets using this
google
Tinklos
Geplaatst op: 27-03-2024 05:40 Quote
A method for creating specular and normal maps has been discovered while I'm porting a PS2 game, I can turn this into a platform where users can create their own game pre-sets.
spacebar clicker
htej
Geplaatst op: 27-03-2024 11:17 Quote
This is a really good website article. Not many people actually do that. the way you simply did. I am truly amazed that such a large amount of data has been revealed on this topic and that you have put in so much effort. <a href="https://capybaragame.io">capybara clicker</a>
Nieuw bericht