Sluiting OBS Lutje Til Tjuchem.

IMG_0019vrijdag 21 juni 2013 07:45

Opnieuw komt een school van OPOS beneden de bekostigingsgrens voor een van de haar toevertrouwde scholen. Sluiting is helaas onvermijdelijk geworden en moet zelfs worden vervroegd omdat ouders er voor hebben gekozen een overgangsjaar niet af te wachten. Veel ouders kiezen er voor om hun kinderen met ingang van het nieuwe schooljaar naar de school in Appingedam of Meedhuizen te sturen.

Inzet op een veilige fietsverbinding is dan ook erg belangrijk. Dat vonden we bij de school in Meerstad namelijk ook voor de verbinding richting Engelbert en Middelbert. 

De ChristenUnie heeft grote waardering voor het dorp Tjuchem dat zich volop heeft ingezet om deze belangrijke voorziening te behouden. De durf om te kiezen voor een onderscheidend onderwijsconcept die past bij de omgeving toont aan dat het met de kracht van de inwoners in de kleine dorpen helemaal goed zit.

Tegelijkertijd zijn we ook kritisch over de rol van OPOS. De tijd die is gegeven om dit concept succesvol te maken is erg kort geweest en daarom niet realistisch. In de jaarrekening staat een overzicht met de verwachte leerlingprognose voor andere scholen die onder het beheer van OPOS vallen. Bij ongewijzigd beleid is het niet de vraag of maar eerder de vraag wanneer de volgende school voor de bijl gaat.

De ChristenUnie doet dan ook een dringend beroep op de wethouder er bij OPOS op aan te dringen echt een kleine scholenvisie te ontwikkelen die meer is dan het noemen van een leerlingaantal. Er zijn in het land voldoende voorbeelden van scholen die zich op onderwijskundig gebied onderscheiden en daarmee hun bestaansrecht hebben aangetoond.

De fusie met de Springplank levert fusiegelden op. In de stukken lezen we ook dat de fusiegelden die zouden worden ontvangen vanwege de eerdere fusie van Schalmeda daarmee vervallen. Is er ook gekeken naar de mogelijkheden van andere fusiescholen om daarmee het verlies aan fusiegelden tegen te gaan?

Nu de school haar functie verliest moet worden nagedacht over de invulling van het gebouw. De ChristenUnie ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor de Vereniging voor school en dorp. Laat ook hen actief meedenken in mogelijkheden die een versterking zijn voor Tjuchem. Tjuchem is creatief en realistich genoeg.

Labels
Commissie
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'Sluiting OBS Lutje Til Tjuchem.'

statuswage
Geplaatst op: 08-01-2024 04:21 Quote
De communicatie met ouders is heel bijzonder te noemen. Enkele weken voor de vakantie ontvangen ouders een discussiepost waarin de plannen in grote lijnen worden toegelicht. OPOS verkleint dus aanzienlijk de reikwijdte van de discussie. Het bedrijfsleven lijkt voorop te lopen. Grote schooloplossingen, homogene groepen en grotere groepen happy wheels. Daarom lijkt OPOS de lokale situatie te negeren.
eirajeremy
Geplaatst op: 23-02-2024 05:36 Quote
De in de tekst beschreven situatie heeft niet direct betrekking op my location, maar benadrukt de uitdagingen waarmee kleine scholen en gemeenschappen worden geconfronteerd bij het nemen van beslissingen over sluitingen en onderwijsstrategieën.
mikasa23
Geplaatst op: 27-02-2024 11:06 Quote
This news is depressing. The village's dedication to maintaining this fnf essential facility exemplifies tiny towns' resilience.
GPAcalculator
Geplaatst op: 08-03-2024 05:14 Quote
Your GPA is easily calculated by using our GPA Calculator, <a href="https://gpa-calculator.info">gpa calculator</a> along with the achieved grade and credits for each course.
makoka
Geplaatst op: 08-03-2024 05:51 Quote
College Brawl APK the top game of the day, is renowned for its thrilling action set within the realm of a mobile device.
Sour
Geplaatst op: 12-03-2024 02:55 Quote
Bij ongewijzigd beleid is het niet de vraag of maar eerder de vraag wanneer de volgende school voor de bijl gaat. @backrooms game
Michael Woods
Geplaatst op: 13-03-2024 10:20 Quote
I hope OBS Lutje Til Tjuchem will open and operate again soon. flappy bird
Jacob
Geplaatst op: 14-03-2024 02:30 Quote
Tjuchem is creative and realistic enough to handle this situation. [slope game](https://slopegame3d.io/)
Jacob
Geplaatst op: 14-03-2024 02:31 Quote
@slope game: Tjuchem can deal with this because he is imaginative and practical enough.
kanecharles
Geplaatst op: 19-03-2024 03:37 Quote
Het spijt me van het sluiten van OBS Lutje Til Tjuchem Time Calculator. Dit is erg jammer voor de gemeenschap en de studenten. Hopelijk vinden de belanghebbenden een oplossing om de school draaiende te houden en kwaliteitsonderwijs aan de kinderen te blijven bieden.
insistentqualify
Geplaatst op: 20-03-2024 09:39 Quote
That nice to know
Fireboy And Watergirl
Lioskla
Geplaatst op: 27-03-2024 08:22 Quote
It has a role in a child's cognitive growth, you can learn more entertaining facts about the world.
geometry dash lite
Liosklae
Geplaatst op: 27-03-2024 08:37 Quote
More interesting and fascinating information about the world can be learned, and it helps with a child's cognitive development.
basket random
Paul
Geplaatst op: 03-04-2024 04:50 Quote
Ik vind dat deze school haar collegegeldbeleid moet veranderen en een comfortabele omgeving moet creëren waarin leerlingen met plezier naar school kunnen komen. that's not my neighbor
vrewa
Geplaatst op: 04-04-2024 13:32 Quote
I appreciate your contribution of insights regarding this subject matter. It is crucial in the current era, and I find it commendable when the author's name or blog name is included.
<a href="https://gacha-life.io">gacha life</a> game
slope online
Geplaatst op: 16-04-2024 03:38 Quote
I was impressed by this message, which shows a deep concern for keeping small schools alive and thriving in local slope communities. It is also a call for cooperation between relevant parties to find solutions to this difficult situation and propose concrete actions to improve the situation.
Nieuw bericht