ChristenUnie vreest kaalslag onder scholen in krimpgebieden

overschildzaterdag 16 februari 2013 16:30

De ChristenUnie heeft grote zorgen over het advies van de Onderwijsraad om kleine scholen massaal te laten sluiten. Voordewind: “De ChristenUnie is tegen ophoging van de stichtingsnorm en voor handhaving van de kleine-scholentoeslag vanaf 50 leerlingen. Een ophoging van de opheffingsnorm naar 100 leerlingen veroorzaakt in sommige gebieden een kaalslag. 1311 scholen dreigen te moeten sluiten." In Slochteren voldoen op dit moment negen van de veertien scholen niet aan de voorgestelde norm.

Zeker in het basisonderwijs is het voor ouders belangrijk dat er een school in de buurt is, maar ook voor de leefbaarheid van een dorp heeft een basisschool grote meerwaarde. En kleine scholen leveren niet per definitie een lagere kwaliteit. ,,Of het nu Limburg is, Groningen of Drenthe, je ziet in krimpgebieden jonge gezinnen wegtrekken. Onderwijs is daarbij een cruciale factor. De boodschappen kun je één keer per week doen, maar je kinderen moet je elke dag naar school brengen. In Nederland is het niet gewoon dat je daarvoor hele afstanden aflegt. Verdwijnt een school, dan verdwijnen dus ook die gezinnen uit de krimpgebieden'', aldus Joël Voordewind.

Slochteren

Ook voor Slochteren zou dit voornemen grote gevolgen kunnen hebben. Veel dorpsscholen zullen de deuren moeten sluiten, terwijl de grote scholen eerst uitgebreid moeten worden om de extra leerlingen te kunnen plaatsen. Voor de Slochter ChristenUnie is het geen vraag of dit verstandig is. We weten dat het moeilijk is om een andere bestemming te vinden voor het gebouw van “De Pompel” in Overschild die vorig jaar augustus, na beneden de opheffingsnorm te zijn gekomen, definitief de deuren sloot. Dat zal voor de andere schoolgebouwen ook gelden. Zeker in deze slechte economische tijden. Kortom een enorme kapitaalsvernietiging en slecht voor de leefbaarheid in de dorpen.

Voor de gemeente Slochteren geldt van de volgende scholen dat ze niet voldoen aan de "100-leerlingen-norm":

  • Lutje Til
  • De Ent
  • De Kinderboom
  • Ruitenvelder
  • Oetkomst
  • De Spil
  • De Ster
  • De Wegwijzer

Op dit moment voldoet ook de samenwerkingsschool in Meerstad nog niet aan dit leerlingaantal.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Grenzen aan kleine scholen1,1 MBapplication/pdfdownload
Labels
Onderwijs

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vreest kaalslag onder scholen in krimpgebieden'

Nico Vieveen (06-51701846)
Geplaatst op: 26-02-2013 14:24 Quote
Basisscholen vormen en belangrijke, een van de meest elementaire voorzieningen in onze samenleving. Het wegstrepen van deze basisvoorziening plaatst het platteland op grote achterstand.
Anderhalf jaar geleden hebben we in Tjuchem een alternatief voorgelegd aan de wethouder van onderwijs en de directie van OPOS. Helaas ontbrak het aan creativiteit om dit idee op te pakken en uit te werken.
Dit plan omvat verdergaande samenwerking en versterking van de kleine scholen in de gemeente. Waarbij ook de kwaliteit beter wordt gewaarborgd, zonder dat dit tot grote kostenverhoging leidt. Tot mijn vreugde ontstaan er op dit moment in de gemeente Delfzijl soortgelijke plannen. Het gaat nu te ver om hier uitgebreid op in te gaan, maar we willen hier graag met uw fractie over discussieren.
scandalousfighting
Geplaatst op: 19-03-2024 04:56 Quote
De ChristenUnie heeft grote zorgen over het advies van de Onderwijsraad om kleine scholen massaal te laten sluiten. basket random
mariakenneth
Geplaatst op: 19-03-2024 11:47 Quote
The concerns raised by ChristenUnie regarding the closure of small schools in shrinking areas highlight the importance of maintaining community vitality. The potential impact on families and local infrastructure, reminiscent of challenges faced in Slochteren, underscores the need for careful consideration of policy decisions. The mention of <a href="https://omegle-new.com/">omegle new</a> subtly alludes to the interconnectedness and ripple effects of such changes, akin to the dynamics on online platforms like Omegle.
mariakenneth147
Geplaatst op: 19-03-2024 11:49 Quote
The concerns raised by ChristenUnie regarding the closure of small schools in shrinking areas highlight the importance of maintaining community vitality. The potential impact on families and local infrastructure, reminiscent of challenges faced in Slochteren, underscores the need for careful consideration of policy decisions. The mention of omegle new subtly alludes to the interconnectedness and ripple effects of such changes, akin to the dynamics on online platforms like Omegle.
kendallwe
Geplaatst op: 20-03-2024 03:48 Quote
Experience the thrill of limitless exploration with <a href="https://wordle2.io/infinite-craft/">infinite craft</a> browser-based sandbox, where every click of your mouse holds the potential for infinite creation.
teamjealous
Geplaatst op: 20-03-2024 09:35 Quote
scupperchildish
Geplaatst op: 20-03-2024 09:40 Quote
What is that???
geometry dash meltdown
Paul
Geplaatst op: 03-04-2024 04:46 Quote
De Christelijke Coalitie kan maatregelen bevorderen om onderwijsfaciliteiten in krimpgebieden te beschermen en te behouden, door een gemeenschapsgevoel te creëren, de financiële steun te vergroten en creatieve oplossingen te vinden om dit probleem op te lossen. De Christelijke Coalitie kan maatregelen bevorderen om onderwijsfaciliteiten in krimpgebieden te beschermen en te behouden, door een gemeenschapsgevoel te creëren, de financiële steun te vergroten en creatieve oplossingen te vinden om dit probleem op te lossen.
Paul
Geplaatst op: 03-04-2024 04:47 Quote
De Christelijke Coalitie kan maatregelen bevorderen om onderwijsfaciliteiten in krimpgebieden te beschermen en te behouden, door een gemeenschapsgevoel te creëren, de financiële steun te vergroten en creatieve oplossingen te vinden om dit probleem op te lossen. De Christelijke Coalitie kan maatregelen bevorderen om onderwijsfaciliteiten in krimpgebieden te beschermen en te behouden, door een gemeenschapsgevoel te creëren, de financiële steun te vergroten en creatieve oplossingen te vinden om dit probleem op te lossen. Suika game
andesitedrown
Geplaatst op: 03-04-2024 09:55 Quote
Ik steun de acties van de christelijke coalitie. Ik denk dat ze zullen winnen van de sluiting van basisscholen. doodle baseball
Amora Pottera
Geplaatst op: 05-04-2024 10:00 Quote
Finding a new use for school buildings can be a challenge, <a href="https://slopeio.io">slope game</a> especially in difficult economic times such as now.
Joan Naylor
Geplaatst op: 05-04-2024 10:01 Quote
Finding a new use for school buildings can be a challenge, strandsgame especially in difficult economic times such as now.
Liam Smith
Geplaatst op: 05-04-2024 10:02 Quote
I find this essay interesting because it presents a compelling case while educating readers. slope game
Nieuw bericht