Voorstel grenscorrectie Meerstad.

potlodenzaterdag 28 november 2015 16:00

Op 25 en 26 november werd er, in achtereenvolgens de gemeenteraden van Groningen en Slochteren, gesproken over het herindelingsontwerp en het voorstel tot grenscorrectie van Meerstad. In beide gemeenteraden was er sprake van een unaniem besluit.

Geen makkelijk besluit.

Voor de ChristenUnie is het geen makkelijk besluit geweest. We voelen ons erg verbonden met het dossier Meerstad en hebben vanaf het begin met overtuiging gekozen voor dit gebied. Waar andere partijen wel erg de nadruk legden op de risico’s en maar al te graag meegingen in de teneur dat Meerstad een blok aan het been was en dat de rest van de gemeente daar de rekening voor zou moeten betalen zagen wij de kansen. Binnen de gemeenschappelijk regeling Meerstad hebben we steeds goed samengewerkt met de stad. Op bestuurlijk niveau was er dus geen reden om te komen tot een nieuwe situatie. Wat wel veranderde was de presentatie van de plannen van de commissie Jansen.

Vraag rond grenscorrectie is niet nieuw.

De discussie over een grenscorrectie is niet nieuw. Al erg snel na het besluit wilde Groningen een grenscorrectie. Daarom is er wel eens voorgesteld om het toekomstige stedelijke deel van Meerstad naar Groningen te laten gaan en Slochteren daarvoor in de plaats de MEER dorpen, (Middelbert, Engelbert, Euvelgunnen en Roode Haan) binnen de gemeentegrenzen van Slochteren te laten vallen. In 2012 spraken Gemeentebelangen Slochteren en GroenLinks/D66 bij de bespreking van de notitie "Meerstad vernieuwd en verstandig verder." al openlijk de wens uit om te komen tot onderzoek naar een grenscorrectie. Dat laatste leek GroenLinks/D66, naast de opmerkingen over Meerstad in het eigen verkiezingsprogramma,tijdens de bespreking in de raad te zijn vergeten.

Relatie met 'Grenzeloos Gunnen'.

De commissie Jansen heeft in haar rapport Grenzeloos Gunnen een aantal nog op te lossen problemen overgelaten. Naast Meerstad zijn dat de positie van de Eemshaven en het Middag en Humsterland. Het lijkt een strategische zet om gemeenten in beweging te krijgen. Het standpunt van Groningen was duidelijk Meerstad vormt in het grondbeleid een risico voor de gemeente Groningen. Politiek nam de druk op het bestuur daar ook steeds meer toe. In Slochteren denken we daar anders over omdat we een duidelijke bestuursovereenkomst hebben. Tegelijk weten we ook dat er in elk geval in Hoogezand-Sappemeer ook met argusogen werd gekeken naar Meerstad. Het werd gezien als een mogelijk risico voor de nieuw te vormen gemeente. Na intensieve gesprekken is er een overeenkomst tussen de stad Groningen en Slochteren.

Na afweging van de voor- en nadelen hebben we er als fractie voor gekozen om het gemeentebestuur de mogelijkheid te geven om een nieuwe bestuursovereenkomst te sluiten. Belangrijk is hierbij de afspraak dat Groningen de structuurvisie Harkstede respecteert en de ontwikkelingen niet zal blokkeren. Ook krijgt het dorp een goede aansluiting op het toekomstige Woldmeer. Daarnaast willen we dat er een goede overgangsregeling komt voor de huidige inwoners van Meerstad, want die zien we echt als onze inwoners en zij voelen zich vaak erg verbonden met de gemeente Slochteren. Nu zowel raad als college van Groningen hebben toegezegd de inwoners een warm welkom te geven en de uitkomsten van gesprekken aan de keukentafel te respecteren lijkt dit voldoende gewaarborgd. Wij zullen dit goed volgen en ook de bestuursovereenkomst goed tot ons nemen. Ook is er beloofd dat we op de hoogte zullen blijven van de keukentafelgesprekken. Waar nodig hebben we contact met de collega’s in de stad om zo op beide niveaus de belangen van de Meerstadjers goed op de agenda te kunnen zetten.

« Terug

Reacties op 'Voorstel grenscorrectie Meerstad.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.