Jan Willem van der Steege

Jan Willem van der Steege

Een eerste kennismaking... waar te beginnen en hoe te eindigen?

De naam is Jan-Willem van der Steege. Geboren op een boerderij in het Friese Oudkerk op 25 september 1962. De zesde zoon in een gezin, waar later nog een zusje en jongere broer bijkwamen. Na de Middelbare Landbouwschool vond ik werk in de omgeving van Assen. In 1984 trouwde ik er met Jetty, een klasgenoot vanaf de kleuterschool tot aan de Mavo. We kregen er onze eerste twee kinderen en hadden het er prima naar de zin.

Echter door de melkquotering moest ik op zoek naar ander werk. Dat is uiteindelijk een pluimveebedrijf geworden in Siddeburen. Hier werden nog eens twee kinderen geboren.

Na een periode van goede jaren kwamen echter ook in de pluimveesector de nodige problemen. De mestwetgeving drukte zwaar op de financiële resultaten en de enige kans op overleven leek destijds schaalvergroting. Na een intensieve periode van plannen maken en vergunningen aanvragen bleek dit op onze locatie niet haalbaar. Toen een harde dobber, maar tegelijk ook een keerpunt in ons landbouwgerichte denkpatroon.

Na twee en een half jaar studeren behaalde ik een PABO-diploma en mocht daarna al vrij snel aan het werk in het onderwijs.

Mijn diverse werkzaamheden in de landbouw zijn tegelijk ook altijd mijn hobby geweest. Nu we niet meer een eigen bedrijf hoeven te runnen blijkt er opeens meer vrije tijd beschikbaar te zijn. Deze tijd vulden Jetty en ik de afgelopen jaren in door het Pieterpad te lopen. Het afgelopen jaar deden we dat opnieuw, maar nu op de fiets. Ook in de eigen provincie maken we veel fietstochten en zelf fiets ik nu jaarlijks de Elfstedentocht. Het jeugdwerk binnen onze kerk heeft me ook altijd enorm veel voldoening gegeven. Op dit moment ben ik jeugdouderling voor de 16+ jeugd. Ik ben daarin coördinator voor de jeugdvereniging en tegelijk de contactpersoon voor de catechisaties. Daarnaast hebben we hier in Siddeburen alweer ruim 12 jaar een Tienerkoor, een groep enthousiaste jongeren van ca. 10 tot 18 jaar. Op een keyboard begeleid ik deze groep. We treden regelmatig op in diverse kerkdiensten in de omgeving en onlangs bijvoorbeeld nog op de kerstmarkt in Siddeburen.

Waarom naast al deze drukte dan ook nog een functie bij de ChristenUnie accepteren? Dat is voor mezelf ook nog niet zo duidelijk op dit moment. We hebben daar bij de ‘selectiecommissie’ ook open over gesproken en toch vond men het de moeite waard om met mij verder te gaan. Ik hoop alle verwachtingen dan ook waar te kunnen maken...